Amerikai kémek figyelték Muhammad Alit

2013.09.26. 08:31

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgatta Martin Luther Kinget, és újságírókat is megfigyelt. A lehallgatási listán szereplő neveket egészen mostanáig titokban tartották.

Titkosítás alól feloldott dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Martin Luther King polgárjogi harcost és Muhammad Ali bokszolót is megfigyelte a vietnami háború elleni tüntetések idején. A dokumentumok szerint az NSA a New York Times és a Washington Post újságíróit is megfigyelte, és rendszeresen lehallgatott két szenátort is.

A Minaret néven futó műveletre eredetileg a hetvenes években derült fény, de a lehallgatási listán szereplő neveket egészen mostanáig titokban tartották.

A megfigyeltek közül sokan bírálták az amerikai katonai szerepvállalást a vietnami háborúban. A háborúellenes tüntetések idején Lyndon Johson elnök felkérte az amerikai hírszerzést, derítse ki, hogy az egyes tüntetések mögött nem külföldi kormányok állnak-e. A megfigyelések Richard Nixon elnöksége idején is folytatódtak. Az amerikai legfőbb ügyész 1973-ban állította le az NSA programját.