Az egy gyereket engedélyező családpolitika miatt a gyerekrablás nagyon komoly problémát jelent Kínában.

Kilencvenkét elrabolt gyereket kiszabadított és 301 embert őrizetbe vett Kínában a rendőrség - közölte pénteken késő este a közbiztonsági minisztérium. A tizenegy tartományban végrehajtott átfogó műveletben egy olyan hálózatot göngyölítettek fel, amely gyerekeket rabolt, vett és eladott a közép-kínai Henanban és más tartományokban.

A csoport főképpen a délnyugat-kínai Jünnan és Szecsuán tartománybeli gyerekekre vetette ki hálóját, az elrabolt gyerekeket később más tartományokba szállították.

A gyerekrablás nagyon komoly problémát jelent Kínában, ahol a rendőrség gyakran folytat a mostanihoz hasonló akciót, hogy lecsapjon a gyerekekkel üzérkedőkre. Az egy gyermeket engedélyező családpolitika, a fiúgyerekek hagyományos előnyben részesítése, a szegénység, a törvények nem ismerete, valamint a csecsemők és a gyerekek eladásából remélt törvénytelen haszon mind erősíti az illegális gyerekkereskedelmet.

Kínában tervezik, hogy olyan törvényeket vezetnek be, amelyek büntetik a gyerekeket vásárlókat és azokat a szülőket is, akik saját gyerekeiket bocsátják áruba.