Indul a világtörténelem legnagyobb választása

Vágólapra másolva!
350 pártra lehet szavazni, egy hónapig is eltart a voksolás, több mint 800 millió ember szavazhat - ez India, ahol hétfőn kezdődik a parlamenti választás.
Vágólapra másolva!

Indiában hétfőn kezdődik a világtörténelem eddigi legnagyobb parlamenti választása, amelynek során több mint egy hónapon át 814 millió embert várnak az urnákhoz.

Az 1,2 milliárd lakosú Indiában április 7. és május 12. között kilenc szakaszban tartják meg a voksolást. A szavazásra jogosultak országszerte - 543 választókerületben - összesen több mint 350 párt jelöltjei közül választhatnak. A folyamat lebonyolításában 11 millió ember vesz részt, és a voksok leadásához közel egymillió szavazóirodát nyitnak meg. Az eredmények május 16-án várhatók.

A közvélemény-kutatások szerint a maratoni voksolás véget fog vetni az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) uralmának. A pártra váró vereség okai a korrupciós botrányok, a gazdasági növekedés ütemének lassulása, valamint a szárnyaló infláció. A választások előtt készült utolsó felmérés azt mutatja: a kormánypárt szövetségeseivel együtt legfeljebb a voksok 28 százalékát szerezheti meg, míg a választások biztos befutójának az ellenzék fő erejét adó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) számít, amely a vele egyesülő pártokkal a szavazatok 38 százalékát zsebelheti be.