Újabb EBESZ-megfigyelők tűntek el Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az EBESZ-megfigyelők egy csoportja Ukrajna keleti részén, Luhanszk megyében járt, amikor megszakadt velük a kapcsolat. A szakdárok szerint már szabadok, és csak a kijárási tilalom miatt nem engedték őket továbbmenni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelői missziója csütörtök este óta nem tud kapcsolatba lépni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében dolgozó egyik csoportjával. A csoport négy főből és egy ukrán tolmácsból áll. Két autóval utaztak, amikor fegyveresek szeparatisták feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában.

A szakadárok pénteken azt állították, hogy elengedték a megfigyelőket. Olekszij Csmilenko, a luhanszki "népi front" vezetője elismerte, hogy előző nap feltartóztatták a megfigyelőket, és Luhanszkba vitték őket, de "miután bebizonyosodott, hogy valóban nemzetközi megfigyelők, és nem provokációk szervezésével foglalkoznak, figyelmeztettük őket: többet ne utazzanak szükséges iratok és kísérő nélkül". Csmilenko szerint a megfigyelők már szabadok. Előző nap a szakadárok "luhanszki népköztársaságának" sajtosztálya azt közölte, hogy a megfigyelőket csak a "kijárási tilalom miatt nem engedték ki" őket.

Az EBESZ-nek közben még egy megfigyelői csoportja van fogságban a szomszédos Donyeck megyében. A szintén négyfős csoporttal még május 26-án vesztették el a kapcsolatot. Az ukrán külügyminisztérium előző nap közzétette, hogy értesülésük szerint a svájci, dán, észt és török megfigyelő életben van.