Körözést adtak ki Grúzia volt elnöke ellen

HORIZONTAL CLOSE-UP PRESIDENT MILITARY SALUTE STANDING TO ATTENTION SMILING POLICITCAL INAUGURATION OFFICIAL CEREMONY Georgian President Mikhail Saakashvili salutes while he watch the military Parade during inauguration ceremony in Tbilisi, 25 January, 20
2004-es felvétel Miheil Szaakasviliről
Vágólapra másolva!
A grúziai főügyészség csütörtökön országos körözést adott ki a külföldön tartózkodó Miheil Szaakasvili volt elnök ellen.
Vágólapra másolva!

A főügyészség rendelkezése értelmében a volt államfőt azonnal, már határátlépéskor őrizetbe kell venni, ha beutazik az országba. A körözést a tbiliszi városi törvényszék határozata alapján rendelték el.
Az ügyészek július 28-án indítottak büntetőeljárást Szaakasvili ellen, azután, hogy a volt elnök nem jelent meg a meghallgatáson, amelyen a nyomozók kérdéseire kellett volna válaszolnia. Korábban ugyancsak távol maradt a politikai szövetségesei ellen indított bírósági tárgyalásoktól.

2004-es felvétel Miheil Szaakasviliről Forrás: AFP/Maxim Marmur

Hatásköri túllépés

Szaakasvili ellen "hatásköri túllépés" a vád. Az igazságügyi szervek ugyanis hatalmi túlkapásnak tekintik, hogy a 2007 novemberében rendezett tüntetésekkel szemben az ő utasítására a rendvédelmi szervek rendkívül durván léptek fel, törvénytelen módon verték szét a megmozdulást. Ezután ugyancsak az ő segédletével magas rangú személyeknek sikerült bűnös úton megszerezni egy televízióállomást. Szaakasvilit egy üzletember vagyonának kisajátításával is gyanúsítják.

Nem vesz részt a bohózatban

A volt grúz elnök Facebook-bejegyzésében már korábban "politikai indíttatásúnak" minősítette az ügyet, és azt írta, nem áll szándékában "részt venni ebben a bohózatban".

Szaakasvili volt az elnök a 2008-as grúz-orosz háború idején. A 2012-es októberi parlamenti választáson vereséget szenvedett a milliárdos Bidzina Ivanisvili későbbi kormányfő által vezetett ellenzéki szövetségtől. 2013 után, elnöki időszaka lejártával, külföldre távozott. A választás utáni hatalomváltást követően a Nyugat-barát Szaakasvili több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával.