Háborút hirdettek a Boko Haram ellen

Vágólapra másolva!
Afrikai és nyugati vezetők szombaton egy párizsi konferencián próbálták kitalálni, mit tegyenek a több száz diáklányt fogságban tartó Boko Haram ellen. Összefogtak, és totális háborút hirdettek.
Vágólapra másolva!

Afrikai, európai és amerikai vezetők részvételével csúcstalálkozót tartottak szombaton Párizsban a Boko Haram iszlamista szervezet elleni fellépésről. Goodluck Jonathan nigériai elnök feladta korábbi, éveken át vallott álláspontját, miszerint nincs szükség külső segítségre, mert a Boko Haram akciói szerinte pusztán "helyi problémát" jelentenek. A múlt héten maga kérte Franciaországot, hogy kezdeményezzen nemzetközi találkozót, és hangolják össze a terrorszervezet elleni küzdelmet.

A csúcstalálkozó után a házigazda Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy az afrikai vezetők megállapodtak abban, hogy "totális" háborút hirdetnek a szervezet ellen, erejüket egyesítve fognak fellépni ellenük - írja a BBC.

A találkozón Goodluck Jonathan mellett részt vett Benin, Kamerun, Niger és Csád vezetője is. Hollande azt mondta, hogy az Al-Kaidához és más terrorszervezetekhez is kötődő Boko Haram jelentős fenyegetést jelent Közép-Afrikának és a nyugati világnak is. A csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy a helyi együttműködés mellett globális akciótervet is készítenek. Az országok titkosszolgálatai és határrendészetei is együttműködnek.

A Boko Haram nevű, hivatalosan is terrorszervezetnek nyilvánított iszlamista csoport Nigériában az elmúlt években számos véres akcióban benne volt a bombarobbantásoktól kezdve a mecsetek és templomok, valamint kormányzati épületek megtámadásáig, mostanra azonban ijesztő hatékonysággal kifejlesztette azt a tevékenységet, amellyel a nemzetközi közvélemény figyelmét is megragadhatja.

Április 14-én 276, más források szerint több mint háromszáz tizenéves diáklányt raboltak el a Borno szövetségi állambeli Chibok település bentlakásos iskolájából, nagyjából ötven lánynak sikerült elmenekülnie, a többieket még mindig fogva tartják. A diáklányok elrablásának hátteréről szóló cikkünket itt olvashatják, a Boko Haramról pedig ebből a korábbi cikkünkből tudhatnak meg többet.