Törött szemüveg vezette nyomra az izraeli fiúkat kereső rendőröket

2014.07.01. 16:45

Már a fiúk eltűnése után nem sokkal megtaláltak egy kiégett autót, majd egy törött szemüveget is. A vészhívásokat fogadó központban súlyos mulasztásokat követtek le, ezzel időt adtak a gyilkosoknak a menekülésre.

Súlyos mulasztásokat követettek az el az izraeli hatóságok is a három elrabolt tinédzser ügyében, akiknek a holttestét az eltűnésük után 18 nappal találták meg. A vallási iskolába járó fiúk testét az eltűnésük helyétől mindössze néhány kilométerre találták meg. A holttestek felfedezéséhez az első nyomot már pár órával a fiúk eltűnése után felfedezték: egy Izrael középső részén egy hónappal korábban ellopott, kiégett Hyundaiban találtak egy tefillint, olyan imaszíjat, amilyent a fiúk is használtak – számolt be a The New York Times egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva.

Az autót a ciszjordániai Dura közelében találták meg, mintegy húszpercnyire attól a helytől, ahol a fiúkat utoljára látták. A kocsi belsejében talált DNS-maradványokat összevetették az eltűntek szüleiével.

A hatóságok akkor ugyan még nem tudták, hogy a fiúk életben vannak-e, de minden lehetséges módszert bevetettek a megtalálásuk érdekében. Többek között kihallgattak bebörtönzött palesztinokat, több ezer katona és önkéntes civil fésülte át a Hebron környéki barlangokat és ciszternákat.

A nyomozás során a múlt héten csütörtökön történt meg az áttörés, mondta el a lapnak Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő: találtak egy szandált, amelyik pont úgy nézett ki, mint az egyik eltűnt fiúé. Azután vasárnap, valamivel hajnali egy óra előtt a rendőrök bevittek egy, a mezőn talált szemüveget egy optikushoz, aki megerősítette, hogy azt nála vásárolta az egyik elrabolt fiú, a 19 éves Ejal Jifrah.

„A szemüveg ripityára volt törve” – mondta el az optikus az Ynet izraeli internetes portálnak adott videointerjúban. „Hátborzongató pillanat volt.”

Végül hétfőn késő délután az egyik fő gyanúsított családja által megművelt földön a kutatócsapat eltávolított egy bokrot, amelyről úgy vélték, valahogy nem illik a képbe. Eldobáltak egy halom sziklát is – és felfedezték a három holttestet, amelyekről az azonnal elvégzett halottkémi vizsgálat megállapította, hogy az elrabolt fiúké.

Súlyos mulasztások

Közben az is kiderült, hogy a vészhívásokat fogadó központban súlyos mulasztásokat követtek el a fiúk elrablásának idején.

Az eset kivizsgálásáról készített jelentést hétfőn hozták nyilvánosságra, és annak eredményeként Johanan Danino rendőrfőnök azonnal elbocsátott több érintett tisztet – számolt be a Haaretz.

A jelentés szerint a fiúk elrablásának éjszakáján, 22.25-kor fogadott a központ egy hívást. Az egyik fiú elhaló hangon közölte, hogy elrabolták.

Az operátor azonnal hívta az ügyeletvezetőt, egy rendőr törzsőrmestert, aki megpróbált beszélni a fiúval, nyolcszor hívta fel a telefonszámot. Értesítették a központ vezetőjét is, majd arra a döntésre jutottak, hogy aznap már nem foglalkoznak tovább a dologgal.

Holott az előírások szerint mindent meg kellett volna tenniük annak érdekében, hogy azonosítsák a hívót és a mobiltelefon tulajdonosát, aztán pedig meghatározzák a hívó tartózkodási helyét. A hatóságok szerint azonban a fiúk életét nem tudták volna megmenteni, a késlekedéssel csak a gyilkosoknak adtak időt a menekülésre.