Olasz kormánygéppel gyermekeivel és férjével érkezett meg a római repülőtérre csütörtök reggel Mariam Yahya Ibrahim a hitehagyásért halálra ítélt, majd felmentett szudáni fiatalasszony, akit Matteo Renzi olasz miniszterelnök fogadott.

Mariam Yahya Ibrahim Olaszországba érkezéséről a sajtót is csak az utolsó pillanatban értesítették. A római diplomácia azonban hónapok óta dolgozott azon, hogy a szudáni keresztény nő és családja elhagyhassa az afrikai országot és első állomásként Olaszországba érkezzen.

Kislánya a börtönben született

Mariamot húszhónapos kisfia és háromhónapos kislánya kísérte, aki májusban a szudáni Kartúm börtönében született, valamin férje, Daniel Wani, aki amerikai állampolgár és keresztény vallású.
A családot Lapo Pistelli olasz külügyi államtitkár kísérte a Kartúmból Rómába tartó repülőúton. A római repülőtéren a családot a kormányfő mellett Federica Mogherini olasz külügyminiszter is fogadta.

"Ez ünnepnap! - hangoztatta Matteo Renzi, aki az újságíróknak elmondta, hogy Mariam és családja rövid ideig Olaszországban tartózkodik, majd tovább utaznak az Egyesült Államokba. Mariam megérkezéséről Renzi Ferenc pápát is értesítette, aki a következő napokban a Vatikánban fogadhatja a szudáni keresztény nőt. Matteo Renzi - akit a repülőtérre a felesége is elkísért - régóta szívén viseli a szudáni nő sorsát. Renzi a hitehagyásért miatt hazájában elítélt Mariamról beszélt július 2-án az Európai Parlamentben a soros olasz uniós elnökség elején is.

Halálra ítélték

Mariam Yahya Ibrahimot május közepén a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján kötél általi halálra ítélték. Száz korbácsütés is kiszabtak rá, ezt azért, mivel nem muzulmán férfihez ment feleségül.
Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is mélységesen elítélte a bíróság döntését. Mariamot ezt követően felmentették, szabadon engedték.

Menedékjogot kért

Júniusban családjával az Egyesült Államokba akart távozni, de a kartúmi repülőtéren feltartóztatták és rendőri őrizet alá helyezték. Június végén a kartúmi amerikai nagykövetségen kért menedékjogot.
Mariam 2011-ben ment férjhez Daniel Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia. Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő apja muzulmán, de anyja - aki felnevelte - keresztény.