Elbontották a kijevi barikádokat

2014.08.09. 12:19

Az ukrán főváros, Kijev főterén a köztisztasági dolgozók és önkéntesek szombaton elbontották azokat a barikádokat, amelyeket ez év elején tiltakozók emeltek, hogy kikényszerítsék a kormány távozását.

A tüntetők azért építették az akadályokat, hogy megvédjék azt a sátortábort, amelyet a "Majdanon" alakítottak ki. Bár a tábor mérete jelenősen összezsugorodott azután, hogy Viktor Janukovics ukrán államfő februárban külföldre menekült és megalakult az új kormány, a tiltakozók kemény magja kitartott a főtéren, jelezve bizalmatlanságát a hatalom újabb birtoklói iránt.

Takarítás a MajdanonForrás: AFP/Alexandr Maksimenko/Ria Novosti

Klicsko egyeszségre jutott

Néhány sátor még megmaradt a téren, de Vitalij Klicsko polgármester, aki a tiltakozások egyik irányítója volt, szombaton azt mondta, egyezségre jutottak a tiltakozókkal azok lebontásáról. A városi elöljáró, akit az ukrán sajtó idézett, hangsúlyozta "Néhány hónappal ezelőtt együtt építették a barikádokat, most eljött az ideje lebontásuknak. A fővárosnak biztonságosnak és tisztának kell lennie".

200 ember takarított

A terület rendbetételében 200 köztisztasági dolgozó vett részt, akiknek munkáját önkéntesek is segítették. Mintegy húsz teherautónyi szemetet szállítottak el, hogy felszabadítsák a területet augusztus 24-ig, amikor az ukrán függetlenség napján díszszemlét tartanak.