Megtartják a fajvédő konferenciát

2014.09.30. 23:27

A magyar kormány tiltásának ellenére is megtartja október eleji budapesti konferenciáját a National Policy Institute - közölte kedden a Montana állambeli Whitefishben székelő intézet elnöke, Richard Spencer.

Spencer ugyanakkor rámutatott, hogy az Európai Kongresszus elnevezésű tanácskozás magánrendezvény lesz, amely nem lesz nyitott a nagyközönség és a sajtó előtt, és amelyen csak azok vehetnek részt, akik korábban felvetették magukat a résztvevők közé. A rendezvényre történő regisztráció befejeződött.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn betiltotta az NPI október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.

A belügyminiszter - összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok ezzel kapcsolatos állásfoglalásaival - megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja.

Pintér Sándor felszólította a konferencia rendezőit, álljanak el minden további szervezéstől. Papp Károly országos rendőrfőkapitányt pedig arra utasította, hogy a rendezvényt - annak törvénysértő okán - minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia "közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben" a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította a belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát.