Hiába követelték, nem mond le a hongkongi kormányzó

hongkong tüntetés kína
Pro-democracy demonstrators attend a protest near the Hong Kong government headquarters on October 2, 2014. Hong Kong has been plunged into the worst political crisis since its 1997 handover as pro-democracy activists take over the streets following China's refusal to grant citizens full universal suffrage. AFP PHOTO / DALE DE LA REY
Vágólapra másolva!
Nem mond le a hongkongi polgármester, amire csütörtök éjfélig kapott időt a tüntetőktől. Párbeszédet ígért a demokráciáért tiltakozóknak, akik nem biztos, hogy megelégszenek ezzel.
Vágólapra másolva!

Párbeszédet ígért a tüntetőkkel, de nem mond le Leung Csun-jing hongkongi kormányzó. A kormányzó csütörtökön nem sokkal éjfél, a diákok által adott ultimátum lejárta előtt tartott sajtótájékoztatót. Kinevezett egy felelőst a párbeszéd lefolytatására, de az elképzelések szerint az alkotmányreformért felelős munkabizottság két tagja, az igazságügyminiszter, valamint az alkotmányi és a szárazföldi kínai ügyekért felelős miniszter találkozni fog a diákszövetség vezetőivel.

A kormányzó azt ígérte, hogy a rendőrség rendkívül visszafogottan fog fellépni a tüntetőkkel szemben.

Elismerte, hogy a kormányzó hivatalánál tüntetők békések, de megjegyezte, hogy a világon mindenütt súlyos következményekkel járna a kormányzó irodaközpontjának elfoglalása, vagy ostrom alá vétele és ezért ezt "komolyan kell kezelni".

Forrás: AFP/Dale De La Rey

A tüntetők azt követelték, hogy mondjon le a kormányzó, ellenkező esetben a város további területeinek, kormányzati hivataloknak a megszállásával, általános munkabeszüntetésre felhívással fenyegettek. Leung azonban nem mondott le,

Aminek azonban az alaptörvényen és a kínai törvényhozás által megszabott kereteken kell alapulnia.

Csakhogy a tüntetők pont azért vonultak az utcára, mert a kínai törvényhozás úgy határozott, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson csak olyan jelölt indulhat, akinek a jelölését jóváhagyta egy 1200 fős jelölőtestület. Erről bővebben itt olvashat. Nem is voltak különösebben elájulva a kormányzó bejelentésétől. A helyszíni beszámolók szerint sokan gúnyolódtak a bejelentésen, és olyanok is voltak, akik azonnal egy fontos, a kikötők közti alagúthoz vezető út elfoglalására akartak indulni. Ezt végül társaik megakadályozták.

Más jelentések szerint a kormányzói hivatalnál is vitába keveredtek egymással a demonstrálók, mert néhány dühös fiatal szintén egy kulcsfontosságú útszakaszt akart birtokba venni. A helyzet következtében állítólag a rendőrök rohamfelszerelést, köztük könnygáz és gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyvereket helyeztek készenlétbe.