Mégsem mondott le Erzsébet királynő

II. ERZSÉBET London, 2014. december 25.
II. Erzsébet brit királynő a Buckingham-palota ünnepi ebédlőtermében 2014. december 25-én, miután felvették a Nemzetközösség népeihez intézett televíziós karácsonyi üzenetét. (MTI/EPA/PA/John Stillwell)
London, 2014. december 25. II. Erzsébet brit királynő a Buckingham-palota ünnepi ebédlőtermében 2014. december 25-én, miután felvették a Nemzetközösség népeihez intézett televíziós karácsonyi üzenetét. (MTI/EPA/PA/John Stillwell)
Vágólapra másolva!
Karácsonyi televíziós üzenetében II. Erzsébet királynő még csak utalást sem tett arra, hogy távozna a brit trónról. Megemlékezett az I. világháború kitörésének 100. évfordulójáról és a skóciai függetlenségi népszavazásról.
Vágólapra másolva!

A megbékélés fontosságáról beszélt karácsonyi üzenetében a brit uralkodó, kiemelve az I. világháború kitörésének századik évfordulóját. Megemlékezett az éppen egy évszázada létrejött spontán és rövid fegyvernyugvásról is.

II. Erzsébet brit királynő, miután felvették karácsonyi üzenetét Forrás: MTI/EPA/PA/John Stillwell

Az életének 89., uralkodásának 63. esztendejében járó II. Erzsébet mindig karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Karácsonyi üzenetét maga írja.

A szeptemberi skóciai népszavazásról azt mondta, a skót függetlenséget ellenzők tábora által megnyert referendum eredményét sokan nagy csalódással, mások nagy megkönnyebbüléssel vették tudomásul. Időbe telik ezeknek nézetkülönbségeknek az áthidalása - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök egyébként néhány hete, komoly belpolitikai felzúdulást kavarva óvatlanul felfedte, hogy az uralkodó a népszavazás eredményét megkönnyebbüléssel fogadók közé tartozott.

David Cameron brit miniszterelnök óvatlanul elszólta magát Forrás: AFP/Oli Scarff

A hagyományos karácsonyi üzenetet élénk várakozás övezte, miután korábban elterjedt a híre, hogy a beszédben jelenti be lemondását. A híresztelést az udvar cáfolta, és a beszédben még utalást sem tett lemondására a királynő.