Jéghideg volt Putyin és Porosenko kézfogója

putyin porosenko
Russian President Vladimir Putin, France's President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel and Ukrainian President Petro Poroshenko (L-R) attend a meeting on February 11, 2015 in Minsk, aimed at halting a 10-month war in Ukraine where dozens were killed in the latest fighting. AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / POOL / MYKOLA LAZARENKO
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a fehérorosz fővárosban a német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozó, hogy megpróbálják rendezni az ukrán válságot. Az államok vezetői mellett Minszkbe utazott a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok két legfőbb elöljárója is. 
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök a minszki Függetlenségi Palotában ült tárgyalóasztalhoz, hogy megpróbálják rendezni a kelet-ukrajnai válságot.

Vlagyimir Putyin (balra) és Petro Porosenko (jobbra): hűvös tekintetek Forrás: AFP/Mykola Lazarenko

Petro Porosenko rövid kézfogással, ám komor arckifejezéssel köszöntötte Vlagyimir Putyint a csúcstalálkozó kezdetén. Egy, a Twitteren közzétett fotó is ezt igazolja:

A szakadárok békés szándékkal mentek

A négyoldalú csúcstalálkozóra elutazott a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok két legfőbb vezetője is. Andrej Purgin, a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság népi tanácsának” szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta: Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér azért utazott a fehérorosz fővárosba, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják azt írni.

Az utolsó esély

A találkozó előtt Petro Porosenko ukrán elnök arról beszélt, ha nem születik Minszkben tűzszüneti megállapodás, és nem sikerül csökkenteni a feszültséget Kelet-Ukrajnában, akkor a konfliktus „kezelhetetlenné fog válni”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) üdvözli Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt Minszkben Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Diplomáciai források szerint Porosenko az érkezése után Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel egyeztetett, és csak ez után kezdődött meg a négyoldalú csúcstalálkozó. Merkel és Hollande a jelentések szerint egy autóban utaztak a reptérről a tárgyalások helyszínére.

Francois Hollande francia elnököt kaláccsal köszönti egy népviseletbe öltözött fehérorosz nő a minszki repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Pool/Valentyin Ogirenko

Porosenko a csúcs előtt néhány órával, a kijevi kormány kibővített ülésén azt mondta, Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot fog képviselni a csúcstalálkozón, és ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése. Egyúttal úgy fogalmazott:

Merkel szerint van esély a békére

Angela Merkel szóvivője azt mondta, hogy „halvány reménysugarat” lát a megállapodásra, „de nem többet ennél”. A francia elnök szóvivője pedig arról beszélt, Berlin és Párizs azt akarja, hogy célba érjenek a tárgyalások.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) üdvözli Petro Porosenko ukrán elnököt Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

A házigazda, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a találkozó előtt azt mondta, szorít azért, hogy ez a nap úgy kerüljön be a világ diplomáciai történetébe, mint amelyen sikerült megállapodni a békéről.

Óriási a tét

A minszki csúcstalálkozóról vasárnap állapodott meg az orosz, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár. A találkozó tétje óriási, ugyanis a kérdés az, sikerül-e diplomáciai úton véget vetni az eddig több mint 5300 halálos áldozatot követelő délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásoknak, és megkezdődhet-e a valódi rendezés Ukrajnában.

Az ukrajnai válságról rendezendő csúcstalálkozó helyszínén Minszkben Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Diplomáciai források szerint várhatóan nem írnak alá újabb megállapodást a rendkívüli csúcstalálkozón, erre vonatkozó tervek nincsenek. Az állam-, illetve kormányfők valószínűleg közös állásfoglalást adnak ki.

Amennyiben eredménytelenül zárul a minszki csúcsértekezlet, Oroszország további gazdasági szankciók életbe léptetésére számíthat. Emellett Barack Obama amerikai elnök hétfőn Washingtonban a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések.

Petro Porosenko szerdán arról is beszélt, hogy a kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben. Erről bővebben ide kattintva olvashat.