Elhunyt Szaúd al-Fejszál, a szaúdi diplomácia egykori vezetője

Vágólapra másolva!
Elhunyt csütörtökön Szaúd al-Fejszál, a szaúdi diplomácia egykori vezetője, a világ leghosszabb ideig szolgáló külügyminisztere – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. 
Vágólapra másolva!

A hivatalos tájékoztatásban nem közölték a halál okát, az uralkodócsaládhoz közeli források szerint azonban a hetvenöt éves politikus szívbetegség következtében halt meg az Egyesült Államokban.

A herceg számára az utóbbi időben a járás és a beszéd is nehézséget okozott, és az elmúlt években több műtéten is átesett hátproblémák miatt.

"Bárcsak cáfolhatnám a haláláról szóló híreket" – írta Twitter-üzenetében a szaúdi külügyminisztérium szóvivője.

Értett az emberek nyelvén

A herceg, aki hét nyelven – arabul, angolul, franciául, héberül, németül, olaszul és spanyolul – beszélt, idén áprilisban vonult vissza egészségügyi problémák miatt. John Kerry amerikai külügyminiszter akkor azt hangoztatta, hogy Fejszál "nem csupán a világ leghosszabb ideig szolgáló külügyminisztere volt, hanem egyike a legbölcsebbeknek is".

Szaúd al-Fejszál, aki négy uralkodó alatt is szolgált, negyven éven keresztül, 1975-től 2015-ig vezette a szaúdi külügyi tárcát. Posztján Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia egykori washingtoni nagykövete követte.