Sebesülten is menekül a mexikói drogbáró

Elfogták el Chapo Guzmant a régóta keresett mexikói drogbárót
Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera aka "el Chapo Guzman" (C), is escorted by marines as he is presented to the press on February 22, 2014 in Mexico City. The Sinaloa cartel leader - the most wanted by US and Mexican anti-drug agencies - was arrested early this morning by Mexican marines at a resort in Mazatlan, northern Mexico. AFP PHOTO/Alfredo Estrella
Vágólapra másolva!
Menekülés közben a combján és az arcán megsebesült Mexikó egyik legjelentősebb drogbárója Joaquín Guzmán.
Vágólapra másolva!

A Sinaloa-kartell El Chapo (a Köpcös) néven ismert vezetőjének kézre kerítésére nagyszabású akció indult külföldi ügynökségek segítségével, miután két és fél hónapja megszökött a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből.

Guzmán nem a rendőrökkel vívott közvetlen összecsapásban sebesült meg, de a hatóságok azt nem árulták el, hogy akkor hogyan – hangsúlyozta a CNN amerikai hírtelevízió.

Nem közöltek részleteket arról sem, pontosan mikor és hol próbálták meg elfogni a Köpcöst.

A Köpcös az elfogásakor Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Segítik a földijei

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség viszont úgy tudja, hogy szökése után a drogbáró Sinaloa szövetségi állam hegyei között bújt el, amely szülőföldje és kartelljének hátországa egyben, és ahol az AFP tudósítása szerint a helybéliek is támogatják.

Az NBC News amerikai hírtévé beszámolt egy telefonbeszélgetésről, amelyből arra lehetett következtetni, hogy El Chapo egy sinaloai faluban, Cosalában, egy farmon tartózkodott.

A mexikói biztonsági erők a múlt héten helikopterrel rajtaütöttek a birtokon, és tűzharcba keveredtek drogkereskedőkkel, de ők gépkocsikon el tudtak menekülni.

Ezen az alagúton keresztül szökött meg Forrás: --

Luxusalagúton keresztül szökött meg

A drogbáró júliusban immár másodszor szökött meg a börtönből, mint kiderült, egy másfél kilométer hosszú alagúton át, amelynek a bejárata cellájának a tusolója alatt kezdődött.

Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. Egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagútról van szó.

A képsorok vágányokat és egy azokon közlekedni képes motoros kocsit is mutattak, amellyel a földet szállították el a járatból. A gengszternek a börtönön kívül és belül is voltak segítői.