Külső ok miatt eshetett darabokra az orosz repülőgép

Haszana, 2015. október 31. A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében 2015. október 31-én. Az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat fedélzetén 217 utassal - köztük 17 gyerekkel - és hét főnyi személyzettel egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félszigeten. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság hétfőn kizárta a lehetőségek közül azt, hogy az Egyiptomban lezuhant repülőgépe katasztrófájához emberi vagy műszaki okok vezettek volna, szerinte csakis "külső behatás" miatt eshetett darabokra a gép már a levegőben.
Vágólapra másolva!

Orosz hírügynökségek idézték a társaság vezetőjét, aki szerint a külső ok lehet az egyetlen észszerű magyarázata annak, hogy a repülőgép a levegőben megsemmisült. Alekszandr Szmirnov, a Kogalymavia vezérigazgató-helyettese újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a repülőgépet ért külső műszaki behatás lehet az egyetlen magyarázat" a katasztrófára.

A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében Forrás: MTI/EPA

Vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak. Az AFP tudósítása szerint orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol

megtalálták a két fekete dobozt.

23 percig repült

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és hétfős személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Nem volt vészjelzés - állítja egy egyiptomi pilóta

Nem adott le vészjelzést az orosz repülőgép egy egyiptomi pilóta szerint, aki nevének elhallgatását kérve nyilatkozott, állásfoglalásával megerősítette a polgári légi közlekedésért felelős miniszter korábbi közlését.

Az eddigi tapasztalataim szerint ugyanakkor csak a megtalált két fekete doboz adatainak kiértékelése után derülhet fény a katasztrófát kiváltó okokra" - mondta.

"A pilótafülkében lezajlott párbeszédek hangfelvételeiből sok minden ki fog derülni, de fény derülhet a körülményekre a - jelenleg 15 négyzetkilométeres körzetben folyó - kutatóakcióval fellelt roncsok megvizsgálása során is. Más égési nyomokat hagy a darabokon a becsapódáskor keletkezett tűz, és mást egy rakéta vagy egy, a fedélzeten működésbe lépett robbanószerkezet" - mondta.

Nem volt külső hatás?

Nem érte külső behatás a két nappal ezelőtt Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítót, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról - jelentette ki hétfőn Kairóban a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja. A neve elhallgatását kérve nyilatkozó illetékes nem közölt további részleteket.