Félmillió titkos iratot ad ki a WikiLeaks

wikileaks utódjai, kiszivárogtatás, Julian Assange a wikileaks alapítója
Vágólapra másolva!
Mintegy félmillió titkos, diplomáciai iratot tesz közzé az elhíresült WikiLeaks oknyomozó portál. Ebből hatvanezer, többségében arab nyalvű, szaúdi dokumentum már elérhető honlapjukon.
Vágólapra másolva!

Újabb nagy mennyiségű titkosított dokumentum nyilvánosságra hozását ígérte a WikiLeaks kiszivárogtató portál, amely az 500 ezer titkos szaúdi diplomáciai iratból pénteken már 60 ezer, többségében arab nyelvű dokumentumot közzé is tett az interneten.

Sürgős és bizalmas

A WikiLeaks által most kiszivárogtatott akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg, számos ilyen irat fejlécén azonban a "Szaúd-arábiai Királyság", a "Külügyminisztérium", illetve a "sürgős" vagy a "bizalmas" felirat olvasható. Szaúdi illetékesek még nem kommentálták az iratokat, de

Kristinn Hrafnsson, a WikiLeaks szóvivője biztos benne, hogy a világhálóra kikerült anyagok hitelesek.

Feltörhették a rendszert

Azt egyelőre nem tudni, hogyan jutott hozzá a portál a titkos dokumentumokhoz, habár az oldalon megjelent közleményben megemlítettek egy közelmúltbeli hackertámadást a szaúdi külügyminisztérium ellen, amelyet a Jemeni Kiberhadsereg elnevezésű csoport követett el.

Nem véletlen időzítés

A WikiLeaks közlése szerint a pénteken kezdődött újabb kiszivárogtatás annak a hároméves évfordulójára esik, hogy a portál alapítója, Julian Assange politikai menedékjogot kért Ecuador londoni nagykövetségén. A férfi így akarta elkerülni kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani.

Julian Assange a WikiLeaks alapítója Forrás: AFP/Leon Neal

Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket, s attól tart, csak azért vádolták meg, hogy Stockholm kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot. Ez utóbbi volt az egyik legnagyobb mértékű kiszivárogtatás az Egyesült Államok történetében.