Személyesen csap le a király az Iszlám Államra

2015.02.05. 14:48

Véres bosszút esküdött az Iszlám Állam ellen II. Abdullah jordániai király a pilótája brutális kivégzése miatt. Nincs kizárva, hogy az uralkodó, aki képzett pilóta, személyesen vezeti majd a légicsapásokat.

Míg a világ sok vezetője csak szavakban ítéli el az Iszlám Államot, van köztük valaki, aki szó szerint a saját kezébe veszi a dolgokat: az arab sajtó értesülései szerint elképzelhető, hogy Abdullah király magára ölti a pilótaruhát, és személyesen dobja le a bombákat.

Az interneten terjednek a pókerarcú 53 éves uralkodót egyenruhában mutató fotók, és azt is tudni lehet, hogy Abdullah véres bosszút esküdött az Iszlám Állam ellen a pilóta brutális kivégzése miatt. A két terrorista kivégzése csak az első lépés volt.

Kinyírok mindenkit

A hét elején az amerikai kongresszus előtt Clint Eastwood Nincs bocsánat című filmjének főhősét, William Munnyt idézte: "Ha meglátok valakit, megölöm… Ha egy kurafi rám lő, akkor nem csak őt nyírom ki, kinyírom a feleségét és minden barátját, és felgyújtom az átkozott házát.”

Az amerikai törvényhozóknak azt mondta, a dzsihádisták olyan válaszcsapásra számíthatnak, amilyet még soha nem láttak. Megesküdött, hogy addig fog vadászni a terroristákra, amíg „ki nem fogy az üzemanyagból és a lövedékekből” – idézte a királyt az International Business Times.

Tiszteletkör a szülőváros fölött

A jordániai légierő csütörtökön légi csapást mért a dzsihádisták állásaira. Azt nem tudni, a király részt vett-e az akcióban.

A célpont az Iszlám Állam központja, Rakka volt, és a bevetésről visszatérve a gépek díszkört tettek a főváros, Ammán és a meggyilkolt pilóta szülővárosa, Karak fölött.

A király képzett pilótaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini