Eddig több mint négyezer roncs-, illetve emberi maradványt gyűjtöttek össze a helyszínelők, akik a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép darabokra esett részeit, illetve a 150 áldozat holttestét keresik, közölte a francia csendőrség.

A katasztrófa helyszínén kedden is folytatódott a gép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának a keresése. A katasztrófa helyszíne hétfő óta már nemcsak helikopterrel, hanem szárazföldön is megközelíthető egy körülbelül egy kilométer hosszú, buldózerekkel kialakított földúton. A gép adatait rögzítő fekete dobozt jelkereső műszerekkel kutatják a helyszínelők a fellazított talajban, mert azt feltételezik, hogy belefúródhatott a földbe.

Mentők a katasztrófa helyszínénForrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Április 8-ig végeznek

A sziklafalnál, ahol a repülőgép becsapódott, valamint annak környékén folyamatosan két helikopter köröz, azokról próbálják a helyszínelők a távolabbi területeken is megtalálni a szétszóródott roncsokat. A nap folyamán a német hadsereg két helikopterét is várják a helyszínre. A csendőrség április 8-ig tervezi a holttestek és a repülőgép nagyobb roncsainak összegyűjtését, azt követően a Lufthansa légitársaság költségére rendezik a területet.

150 ember halt meg

A Germanwings német légitársaság Barcelona–Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.