Virginia kormányzója kegyelmet adott annak az 58 éves férfinak, aki 29 évet töltött börtönben, mert megszólalásig hasonlít egy szexuális bűnözőre. Az egyik áldozat azonosította, bár még a rendőrség is kételkedett a bűnösségében.

Michael Kenneth McAlister ártatlanságára az szolgáltatta a végső bizonyítékot, hogy egy rá megszólalásig hasonlító férfi bevallotta: ő kísérelte megerőszakolni és elrabolni 1986-ban az áldozatot.

A rendőrség és az ügyészség hamar rájött a tévedésre, csak a tavaly megválasztott kormányzó írta alá a kegyelmi kérvényt.

Az a fránya szakáll

McAlister 29 éves volt, amikor először fénykép alapján, majd a bíróságon is azonosította őt egy nő, akit a társasház mosókonyhájában támadtak meg – írta a Washington Post.

Az asztalosként dolgozó férfi képét azért mutatták meg az áldozatnak, mert nagyon hasonlított a támadóról készített fantomképre, ráadásul részegen többször balhézott is, ezért nem volt ismeretlen a rendőrség számára.

 

Hamar kételkedni kezdtek

Elítélése után nem sokkal azonban az ügyész és a nyomozást vezető detektív is kételkedni kezdett a bűnösségében. Felmerült ugyanis gyanúsítottként egy másik férfi neve, akit később nemi erőszakért el is ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre.

Az ügyész és a detektív már 1993-ban jelezte a kegyelmi bizottságnak, hogy a későbbi ismeretek fényében nem hisznek McAlister bűnösségében, azonban DNS-bizonyíték híján egészen mostanáig húzódott az ügy.