Netanjahu nem kér a francia béketervből

2015.06.21. 15:39

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap, néhány órával Laurent Fabius francia külügyminiszterrel kitűzött találkozója előtt elutasította a palesztin-izraeli viszály rendezésének újraindítására tett francia javaslatot.

Élesen bírálta az izraeli kormányfő a francia kormány békekezdeményezését, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával szeretné előmozdítani az izraeli-palesztin viszály rendezését. A javaslat szerinte nem veszi tekintetbe Izrael biztonsági érdekeit.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobbközép Likud párt vezetőjeForrás: MTI/EPA/Tali Mayer

Franciaország olyan határozattervezetet készül szeptemberben a BT elé terjeszteni, amely a megállapodás határidejének a kijelölésével hozná ismét mozgásba a békefolyamatot. Benjámin  Netanjahu a Háárec című újság szerint kijelentette: Megpróbálnak védhetetlen határok közé szorítani minket,teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy mi fog történni a határ túloldalán".

Elismernék Palesztinát

"Izrael elutasít minden olyan kísérletet, hogy nemzetközi diktátumokat erőszakoljanak rá" - mondta Netanjahu. A párizsi javaslat másfél éves tárgyalásokat írna elő, melynek végén az ENSZ elismerné Palesztinát önálló államként, az 1967-es határokat területcserékkel alapul véve, Jeruzsálemet mindkét nép fővárosának elfogadva akkor is, ha nem születne megállapodás a felek között a békéről.

Laurent Fabius francia külügyminiszterForrás: AFP/Georges Gobet

Az Egyesült Államok a franciáktól tervük elhalasztását kérte, legalábbis amíg egyezmény születik Iránnal a teheráni atomprogramról. Izraeli lapértesülések szerint egyelőre nem világos, hogy Jeruzsálem számíthat-e az amerikai vétóra a francia indítvánnyal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK