NATO-csapatokért kiált a lengyel elnök

2015.08.15. 16:36

Ismét a NATO lengyelországi jelenlétének erősítését kérte Andrzej Duda. A múlt héten beiktatott lengyel államfő nem először tesz ilyen kijelentést, mint mondta azért, mert olyan országot szeretne, amely képes a gyengéket megvédeni.

A NATO erőteljesebb lengyelországi jelenlétét sürgette Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban a Lengyel Hadsereg Ünnepe és a varsói csata 95. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén. Az államfő az ország biztonságának növelését és a hadsereg korszerűsítését sürgette.

Megvédené a gyenegéket

Az elnök azt mondta, olyan országot szeretne, amely képes a gyengéket megvédeni, és amelynek az erősebbektől nem kell tartania. Andrzej Duda úgy vélte, az ország biztonságát a NATO erőivel együtt biztosítják, a szövetségi jelenlétet erősíteni kell, erre alkalmat adhat a 2016-os varsói NATO-csúcs.

Andrzej Duda lengyel elnök hivatali eskütételi ünnepségén a feleségévelForrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Andrzej Duda egyébként múlt heti beiktatása óta többször is beszélt arról, hogy a NATO-nak nem rotációs, hanem állandó lengyelországi katonai jelenlétet kellene biztosítania. Úgy vélte, a NATO "ütköző országként" kezeli Lengyelországot, amely a szövetség "erős keleti szárnyát kívánja képezni".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK