Kevesebben vannak most Calais-nál

Calais, migráns, migráció
Üzennek a világnak
Vágólapra másolva!
Nagyságrenddel, mintegy 150 főre csökkent azok száma, akik a veszélyekkel dacolva éjjelente megpróbálnak átkelni a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagúton - jelentette a létesítmény üzemeltetője.
Vágólapra másolva!

A helyzet javulása Calais-nál a fokozott biztonsági intézkedéseknek, köztük az újonnan emelt kerítéseknek köszönhető, de ezek hosszú távon nem jelentenek megoldást - közölte az Eurotunnel a BBC brit közszolgálati médiatársaság hétfői jelentése szerint.

Üzennek a világnak Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bár a dzsungelként emlegetett menekülttábor egyre nő - a BBC helyszíni riportja szerint már egyfajta kisváros: boltokkal, iskolákkal és imádkozásra alkalmas helyekkel -, azok száma, akik éjszakánként megpróbálnak vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva átjutni az alagút brit oldalára, az egy hónappal ezelőtti kétezerről hozzávetőleg 150-re csökkent, és egyre többen gondolják úgy, hogy inkább Franciaországban szeretnének maradni.

Félmegoldás a kerítés

"A kerítések rövid és talán középtávon megoldást jelentenek, hosszú távon azonban csak ott fejtik ki hatásukat, ahol állnak. Egyszerűen más utakat fognak keresni a menekültek" - mondta Pascal Aerts, a calais-i illegális bevándorlók táborát őrző rendőrök vezetője, hozzátéve, hogy a menekültválság megoldását nem Calais-nál fogják megtalálni, politikai rendezésre van szükség.

Megmászható a kerítés Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"Eredetileg az volt a célunk, hogy eljussunk Nagy-Britanniába, mert beszéljük a nyelvet, de az átkelés veszélyeit felmérve inkább úgy döntöttünk, maradunk" - idézte a BBC az egyik menekültet. Egy másik, egy 11 éves kisfiú elmondta, hogy egy évbe telt, mire eljutott Calais-ba: Afganisztánból Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Görögországon és Olaszországon át vezetett az útja Franciaországba. Vele van a bátyja, és apja is ott volt a calais-i táborban, de neki már sikerült átjutnia Angliába. Ezért ők mindenáron szeretnének Nagy-Britanniába menni. Arra a kérdésre, hogy milyen jövőt szeretne, a fiú azt válaszolta, mérnöknek akar tanulni és szeretne focizni, de most úgy érzi, nem maradt semmi reménye.

Önkéntesek tanítanak a táborban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A táborban gyakori a begipszelt - törött - végtagok látványa, amely a kerítések megmászásának veszélyeire emlékezteti a migránsokat. A gyógyulás után a menekültekre nehéz döntés vár: megpróbálnak újra bejutni az alagútba és átkelni Nagy-Britanniába, számolva azzal, hogy esetleg újra kudarcot vallanak, vagy Franciaországban maradnak, és ott kérnek menedéket - zárult a BBC riportja.