Elhagyták a kórházat a furgonból kimentett gyerekek

2015.08.30. 13:05

Elhagyhatta a braunaui kórházat az a három kiskorú menekült, akit szombaton válságos állapotban találtak az osztrák hatóságok egy furgonban, amelyben 26-an utaztak összezsúfolódva.

A hatóságok pénteken hajnali négy órakor a felső-ausztriai St. Peter am Hart településen ellenőrizték a teherautó, amely szíriai, afgán és bangladesi menekültekkel volt tele.

Két ötéves kislány és egy hatéves kisfiú már kába volt a kiszáradás miatt, orvosi segítség híján legfeljebb két-három óráig maradtak volna életben.

Húsz napig alig ettek

A kórház vasárnapi közlése szerint a gyerekek már túl vannak az életveszélyen. A menekültek elmondása szerint az utóbbi húsz napban már nem tudtak rendesen enni és inni, az egészségügyi szakértők tájékoztatása alapján a gyerekek már nem bírták volna sokáig a forró és levegőtlen rakodóterben. 

A furgont vezető férfi gázt adott, amikor meglátta a rendőröket, azonban egy rövid üldözés után sikerült megállítani az autót. A román rendszámú teherautót vezető 29 éves román állampolgárt őrizetbe vették.

A menekültek az első kihallgatáson közölték, hogy Németországba akarnak eljutni, nem kívánnak menedékjogot kérni Ausztriában. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK