Cserben hagyta Szíriát az ENSZ Biztonsági Tanácsa – ismerte el Ban Kimun. A főtitkár szerint a problémát az ENSZ megosztottsága jelenti, emiatt nem tudtak véget vetni a háborús konfliktusnak, ami több ezer ember életét követelte, és soha nem látott menekülthullámot indított el. 

Ban Kimun a The Guardian című lapnak azt nyilatkozta: Oroszországnak és Kínának „túl kéne lépnie az egyéni érdekeken”, és nem szabad megakadályoznia az ENSZ erőfeszítéseit. 

Szolidaritásra és egységes célra van szükségünk, különösen a BT állandó tagjai között” – nyilatkozta a főtitkár.  

Ban Kimun szerint egységre van szükségForrás: AFP/STR

Ban Kimun emlékeztetett arra, hogy amikor az ENSZ tagországai egységesen kiálltak valami mellett, ilyen volt például a szíriai vegyi fegyverek vizsgálata, akkor mindig nagyon gyorsan és hatásosan találtak megoldást. 

Nem kellene vétó

Oroszország és Kína korábban már több, Szíriával kapcsolatos ENSZ-határozatot megvétózott. Tavaly Moszkva és Peking nemet mondott arra is, hogy nemzetközi büntetőbíróság vizsgálja ki a szíriai konfliktust. 

A szervezet becslése szerint eddig több mint 300 ezren vesztették életüket a szíriai háborúban,  és a háború előtt még 22 milliós lakosság fele hagyta el otthonát. Közülük 350 ezren kértek menedékjogot Európában.