Ismét civilek haltak meg orosz légi támadásokban

2015.10.02. 10:59

Legalább hét civil, köztük két gyermek vesztette életét csütörtökön Szíria északkeleti részén, Idlíb tartományban egy orosz légi támadás következtében - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns ellenzéki szervezet.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága, az an-Nuszra Front, valamint más lázadó iszlamista csoportok által felügyelt területen, Dzsebel az-Závíjában négy civilt, köztük egy nőt és egy gyereket öltek meg orosz gépek támadásai. Habit környékén három polgári személy esett orosz bombatámadás áldozatává, köztük egy nő és egy kislány - áll a civil jogvédő szervezet jelentésében, amely kiterjedt hálózatot működtet Szíriában.

Információs támadás

Az első, szerdai orosz légicsapásokban huszonnyolcan haltak meg a szervezet szerint, amely a szíriai konfliktus négy és fél évvel ezelőtti kezdete óta állítja össze a halálos áldozatok listáját. A szíriai ellenzék azzal vádolja Moszkvát, hogy összesen 36 civil haláláért felelős. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin válaszában "információs támadásnak" nevezte az őt érő vádakat.

Növekvő vita

Az orosz légierő szíriai jelenléte körüli vita folyamatosan duzzad. Moszkva szerint a célpont a dzsihadista Iszlám Állam ultraradikális fegyveres csoportja, amely nagyjából Szíria felét felügyeli. Ugyanakkor Washington és szövetségesei azt gyanítják, hogy az orosz támadások Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítését szolgálják a terrorizmus elleni harc leple alatt. A csütörtöki légicsapások helyszínén, Idlíb tartományban gyakorlatilag nincs jelen az Iszlám Állam.