Bécs vörös marad

Michael Haupl
Bécs, 2015. október 11. Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere örül, miután a SORA közvélemény-kutató intézet becslése szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javára dőlhet el a bécsi tartományi és kerületi választás 2015. október 11-én. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Szociáldemokrata polgármester és szociáldemokrata-zöld koalíció marad Bécsben. A szociáldemokraták 39,5 százalékot értek el, míg a Szabadságpárt épp csak átlépte a 30 százalékot. Mindennek ellenére az eredmény nagy nyereség a Szabadságpárt számára is, hiszen a küzdelem az utolsó pillanatig nyitott volt, és sokan el tudták képzelni a váltást Bécs élén.
Vágólapra másolva!

Az első eredmények szerint a szociáldemokraták 39,5 százalékot értek el, míg a szélsőjobboldali Szabadságpárt 30,9 százalékot a bécsi választáson. Az eredmény azt jelzi, hogy az utolsó pillanatos mozgósítás és az "állítsuk meg Strachét" üzenet működött. Rosszul szerepelt a Néppárt, egyelőre nem éri el a 10 százalékot sem, és a vártnál rosszabb, 11,6 százalékos a zöldek eredménye.

Michael Häupl 21 éve vezeti polgármesterként Bécset Forrás: Facebook/Michael Haupl

Amint azt Michael Häupl polgármester már korábban mondta, az eredmény üzenet a szociáldemokratáknak: semmi sem maradhat a régiben. "Retropolitikával" nem lehet folytatni – üzente a választóknak és a kormánynak egyaránt.

Michael Häupl kihívója, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/Patrick Domingo

Miközben a bécsi választásoknak nincs közvetlen hatásuk az országos politikára, a bécsi eredmény alapján Werner Faymann kancellárnak is van oka aggódni és újragondolni, hogy miképp irányítja a koalíciót az elkövetkező években.

Heinz-Christian Strache nyilatkozik az urnazárás után Forrás: Origo

A választások napján készített telefonos és online kutatás alapján a választók számára a legfontosabb kérdés a menekültügy volt.

Michael Haupl örül a győzelmét jósoló előzetes eredményeknek Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A választók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez a kérdés fontos vagy nagyon fontos. Ugyanakkor ez alacsonyabb szám, mint két héttel ezelőtt a felső-ausztriai választásokkor, akkor a választók 63 százaléka állította, hogy számára a menekültkérdés volt a választás legfontosabb szempontja.

Egy, az előzetes eredményekben csalódott szabadságpárti szavazó Forrás: Origo

Mint arról az Origo beszámolt, a választás legfőbb kérdése az, hogy meddig jutott a menekültellenes fordulat Bécsben.