Szlovénia Németországtól teszi függővé a határzárat

2015.10.16. 09:50

Szlovénia is megteszi a szükséges lépéseket, ha "Magyarország lezárja horvátországi határszakaszát a migránsok előtt, ami miatt azok Szlovénia felé vehetik az irányt" - közölte Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken újságírókkal Brüsszelben, az EU-csúcs után.

A szlovén miniszterelnök kijelentette: Ljubljana intenzíven készül a megfelelő lépésekre, de nem szeretne egyoldalú döntést hozni. A problémáról ezért beszélt Orbán Viktor magyar, Zoran Milanovic horvát és Werner Faymann osztrák miniszterelnökökkel is az EU-csúcson. Cerar szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarország valóban "radikális lépésre" szánja el magát, és határzárat rendel el, amit ő személyesen nem támogat.

Miro Cerar, szlovén miniszterelnökForrás: AFP/Thierry Charlier

A szlovén miniszterelnök döntőnek tartja, hogy a jövőben Németország hogyan viszonyul a migránskérdéshez. "Ha tőlünk északra elkezdik lezárni a határokat, Szlovénia és hasonlóan fog cselekedni, mert nem engedhetjük meg, hogy ellenőrizetlen számban ellepjenek minket a menekültek, illetőleg a migránsok" - szögezte le.