Berlin lépéskényszerbe hozhatja Szerbiát menekültügyben

2015.11.17. 10:04

Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárják határaikat, az ügyben november 17-én, kedden késő este születhet döntés - jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

Szerbiát november 16-án, hétfőn arról tájékoztatták, hogy Szlovénia és Ausztria lezárja határait, és ilyen intézkedést fontolgat Horvátország és Macedónia is. Emiatt kedd késő estére összehívták a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testületet, amely dönt a lehetséges szerb lépésekről.

Minden lehetőségre felkészülnek 

A szlovén hatóságok tagadták ugyan, hogy ilyen szándékuk lenne, és - a szlovén rendőrség szóvivőjének megfogalmazása szerint - csupán a migránsáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedéseket foganatosítanak, Szerbia minden eshetőségre felkészül - mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában.

Nebojsa Stefanovic szerint Szerbia minden lehetőségre felkészülForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem maradhatnak Szerbiában 

Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfő este arról beszélt, hogy országa naponta legfeljebb hétezer migránst tud átengedni. A szerb belügyi tárca vezetője szerint viszont Ljubljana és Bécs azt tervezi, hogy naponta csupán kétezer embert enged majd be. "Szerbia ezt nem engedheti meg, mert mit csinálnánk, ha hozzánk nyolcezer ember érkezne, de csak kétezret engedhetnénk tovább" - jelentette ki a politikus. Hozzátette, hogy hazája némileg lassíthatja az áradatot, de a migránsokat nem lehet Szerbiában tartani, "ezt ők nem is akarják, és nem is tudjuk őket befogadni".

"A migrációs áramlások tekintetében számunkra Németország döntése a meghatározó, ha Berlin a migránsok haladásának lassításáról dönt, akkor az problémát fog okozni nekünk"- közölte a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK