Lerohanták az ellenzék székházát Ghánában

2015.11.24. 08:12

Katonai egyenruhába öltözött fegyveresek rohanták le Ghána vezető ellenzéki pártjának székházát hétfőn. Feldúlták az irodákat, és számítógépeket vittek el.

Katonai egyenruhás fegyveresek lerohanták hétfőn Ghána vezető ellenzéki pártjának a székházát. Az Új Hazafias Front (NPP) közlése szerint mintegy

15 katonai, illetve rendőrségi járműven érkező fegyveres hajtotta végre az akciót.

Szétdúlták az irodahelyiségeket, számítógépeket vittek el, és azt állították, hogy fegyvereket találtak. A rendőrség ugyanakkor azt közölte: nem tudni, ki hajtotta végre a támadást, de a jelek egyelőre arra engednek következtetni, hogy nem a biztonsági szervek akciójáról, hanem civil rohamról volt szó.

Választások lesznek

Egy év múlva a fekete-afrikai országban elnökválasztást tartanak, és helyi elemzők szerint a történtek súlyos feszültséggel terhelhetik meg az elkövetkező kampányidőszakot. Ghánát eddig a békés, választásos politikai hatalomváltások mintaországának tartották abban a térségben, ahol a kormányváltás leggyakoribb eszköze az erőszak és a katonai államcsíny.

A következő elnökválasztáson ugyanaz a két politikai vezéregyéniség mérkőzik majd egymással, akik 2012-ben vívtak csatát. Akkor a Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) jelöltje, John Mahama szoros versenyben legyőzte az NPP színeiben induló Nana Akufo-Addót.

Belharcok az ellenzéknél

Mahama elnök újraválasztási esélyeit a ghánai helyzet ismerői szerint erősen csökkenti, hogy az egykor gyorsan fejlődő országban a gazdaság állapota leromlott, és gyakran előforduló áramszünetek tépázzák a lakosság kormányzatba vetett bizalmát.

Ugyanakkor az ellenzéki NPP-ben belharcok dúlnak, Paul Afoko pártelnököt ellenfelei felfüggesztették tisztségéből. Az NPP egymással szemben álló frakciói közötti összetűzésekben a múlt hónapban az ország második legnagyobb városában, Kumasiban egy ember életét vesztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK