Török hajó miatt adtak le figyelmeztető lövéseket az oroszok

Sukhoi Su-24 M of the Russian Air Force inflight Szu-24
Vágólapra másolva!
Figyelmeztető lövéseket adott le egy orosz hadihajó az Égei-tengeren, amikor egy török halászhajó túl közel ment hozzá. 
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 600 méterre megközelítette egy török halászhajó az egyik Égei-tengeren szolgálatot teljesítő hadihajójukat, ezért figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy elkerüljék az ütközést - írja a BBC.

Az eset miatt Moszkvában bekérették a török katonai attasét.

Az oroszok szerint nem reagáltak a törökök

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a török halászhajó nem reagált semmilyen jelzésre, pedig rádión és vizuális jelekkel, fáklyákkal is megpróbálták figyelmeztetni őket. A Smetlivy nevű orosz hajó ekkor kézi lőfegyverből adott le figyelmeztető lövéseket, senki sem sérült meg.

Szu-24-es bombázó Forrás: Wikipedia/Alexander Mishin

Oroszország és Törökország között még mindig feszült a viszony azóta, hogy a törökök lelőttek egy orosz Szu-24-es bombázót még novemberben. Ugyan mindkét pilótának sikerült katapultálni, de egyiküket a földre érkezés után meglincselték a Szíriában élő türkmének. A másik pilótát kimenekítették az oroszok.

Putyin a gép lelövése után a szíriai partokhoz küldte egyik legnagyobb cirkálójukat annak érdekében, hogy növeljék harci repülőik védelmét. Az orosz bázisokra SZ-400-as föld-levegő rakétarendszert telepítenek, a bombázók pedig vadászgépkíséretet is kapnak a bevetéseik során.