Vágólapra másolva!
Két évtized elteltével is tartogat még meglepetéseket az egyik legnagyobb figyelemmel kísért amerikai bűnügy. A legújabb fejlemény talán megoldja a híres gyilkosságot – de talán nem jelent semmit. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség vizsgál egy kést, amelyet a jelentések szerint abban a házban találtak, ahol O.J. Simpson egykori amerikaifocista, majd filmsztár lakott 1994-ben. Ekkor szúrták agyon Simpson egykori feleségét és a nő barátját.

A gyilkosságot nem tudták Simpsonra bizonyítani – annak köszönhetően, hogy túl kicsi volt a kezére a véres kesztyű, amelyben a gyilkosságot elkövették.

O. J. Simpson a vádlottak padján Forrás: AFP

Sok a nyitott kérdés

A kést állítólag egy építőmunkás találta meg Simpson házának lebontásakor, és odaadta egy szolgálaton kívüli rendőrnek, aki éppen biztonsági őrként dolgozott egy forgatási helyszínen – számolt be az AP hírügynökség Andy Neiman rendőrkapitányt idézve.

Az egyelőre nem világos, hogy ez mikor történt, így az sem, hogy meddig volt a most már nyugdíjas rendőr birtokában. Nem sikerült még megerősíteni a történet hitelességét sem – figyelmeztetett a kapitány.

A rendőr ügyvédje viszont azt állítja, hogy védence 2003-ban, amikor megkapta a kést, azonnal jelentette a Los Angeles-i rendőrségen, de közölték vele, hogy az ügy már lezárult. Ezután behajította a kést a szerszámosládájába, és ott is hagyta február 10-éig, amikor a rendőrök lefoglalták.

A kést mindenesetre vizsgálják a Los Angeles-i rendőrség laborjában, hogy kiderítsék, vannak-e rajta DNS- vagy egyéb nyomok, amelyek összeköthetik a gyilkossággal.

Neiman mindenesetre szokatlannak nevezte, hogy egy ilyen esetleges bizonyíték éppen akkor kerüljön elő, amikor megkezdték az egyik tévécsatornán a gyilkosságot és a Simpson-pert feldolgozó sorozat vetítését.

O.J. Simpson a Csupasz pisztolyban Forrás: Paramount

Aligha leszünk okosabbak

Kételyeit fejezte ki Laurie Levenson, a Loyola Egyetem jogászprofesszora, egykori szövetségi ügyész is, aki régóta figyelemmel kíséri a Simpson-ügyet.

Szerinte a kés előkerülése csak még több kérdést vet fel az eredeti nyomozás inkompetenciájával kapcsolatban, és nem lesz más eredménye, mint még több könyv és film a témában.

Az AP emlékeztet arra, hogy a gyilkos fegyver évtizedek óta rejtély; több kést is megvizsgált a rendőrség, de mindegyikről kiderült, hogy nem azzal követték el a tettet.

Az évszázad pere volt Forrás: AFP

Az évszázad pere

O. J. Simpsont 1995-ben, mindössze négyórás tanakodás után felmentette a bíróság az „évszázad perében”. Két évvel később azonban magánvádas per eredményeként a polgári bíróság 33,5 millió dolláros kártérítésre kötelezte a sztárt, aki folyamatosan az ártatlanságát hangoztatta.

Simpson egyébként jelenleg éppen egy nevadai börtönben ül; kilenctől 33 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték 2007-ben fegyveres rablás és emberrablás miatt, megpróbálta ugyanis erőszakkal visszaszerezni egykori sportrelikviáit.

Jövőre már kegyelemért folyamodhat.