Évtizedekig hallgattak elöljárói a pedofil francia papról

Horizontal MIDDLE EAST headshot CLERIC ARCHBISHOP CHRISTIAN VISIT PROFILE THOUGHTFUL HAND OVER MOUTH
(FILES) This file photo taken on December 06, 2014 shows the archbishop of Lyon Monseigneur Philippe Barbarin looking on during a prayer at Saint Joseph church in Arbil, attended by Iraqis who fled the violence in the northern city of Mosul after Islamic State group militants took control of the area, in the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq. A French judge has opened a preliminary investigation into "failure to report a crime" after the alleged victims of a paedophile priest said top officials of the Catholic diocese of the eastern French city of Lyon covered up for him, judicial sources said on March 4, 2016. The victims alleged that officials including Lyon Archbishop Philippe Barbarin failed to report the priest, who has been charged with sexually abusing minors between 1986 and 1991, to police. / AFP / SAFIN HAMED
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, miután több lyoni római katolikus elöljáróval kapcsolatban fogalmazódott meg a vád, hogy tudomásuk volt arról, hogy egy pap a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben szexuálisan molesztált cserkészeket, de nem jelentették a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A hatóságoknak a pap áldozatai jelezték, hogy szerintük több egyházi elöljáró, köztük

egy bíboros is tudott a bűncselekményekről, de nem jelentették őket.

Az AFP értesülése szerint veszélyeztetés és feljelentés elmulasztása miatt indult eljárás az ügyben.

az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket.

Philippe Barbarin püspök Róma állásfoglalását is kérte Forrás: AFP/Safin Hamed

Az áldozatok helyi szervezete elítélte, hogy a pap évtizedeken át büntetlen maradhatott, és az olasz maffiában szokásos hallgatási fogadalom fogalmát használva tettét omertának nevezte. Philippe Barbarin lyoni püspök egy februári interjúban arról beszélt, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

A Vatikán korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy

az az egyházi elöljáró, aki más parókiára helyez át egy papot, noha tudja, hogy pedofil, lelkiismeretlen, s a legjobb, ha lemond.

Barbarin környezetéből egy neve mellőzését kérő forrás viszont azt mondta, hogy a bíborosra ez az állásfoglalás semmiképpen sem vonatkozhat, mert ő már az első feljelentést megelőzően, amint az első áldozattal találkozott, felfüggesztette Preynat-t, s Róma állásfoglalását is kérte.