Kilátástalan küzdelem a sárral: Idomeniben jártunk

Idomeni, vasútállomás, Görögország, Macedónia
Vágólapra másolva!
Gyerekek tűnnek el a menekülttáborban, a felnőttek pedig még mindig bíznak abban, hogy továbbmehetnek Macedóniába. Az állandó esők ellen földmunkával próbálnak védekezni - kevés sikerrel. Az Origo tudósítója azt tapasztalta, hogy a menekülteket plakátokkal óvják az embercsempészektől a Görögország és Macedónia határán lévő táborban.
Vágólapra másolva!

Az Idomeniben lévő spontán menekülttábor káoszának jelképe a megafon. Eredetileg fontos információk közlésére telepítették a tábor központjába, de most már főleg neveket sorol a bemondó.

Eltűnt emberek neveit.

Sok a szüleitől elcsatangolt, ide-oda csapódó gyerek is a sátrak között, az egyik önkéntes szerint főleg őket keresik szüleik.

Egy baj van, a megafon nem sokat ér. Az egész tábor területén egy van belőle, közvetlenül a lezárt vasúti határátkelő mellett. A tábor viszont hatalmas, sok az ember, délutánonként elég nagy a hangzavar. A neveket a hangszóróktól már körülbelül harminc méterre sem lehet jól hallani, attól távolabb pedig egyáltalán nem.

Egy hete várnak

Daoud és barátai például biztosan nem hallják. Azért fényképezem a sátraikat, mert

egy régi, kempingezést tiltó tábla alatt vertek tábort.

Daoud beszél angolul, azt mondja, ő is most olvasta el először a feliratot. Zavartan, szinte elnézést kérően mosolyog. Szíriából jött társaival, Aleppóból. Elege lett a háborúból, elege lett Törökországból. Új életet akar kezdeni Németországban ő is, a barátai is. Most még nem akarják őket odaengedni, de előbb-utóbb biztos megnyílik a határ - mondja.

Kempingezni csak a kijelölt helyen lehet - hirdeti a sátrak mögött látható tábla Forrás: Origo

„Tényleg, mikor nyílik meg, nem tudod?” - teszi fel hirtelen a kérdést. „Talán holnap?” Nagyon szeretné azt hallani, hogy igen, holnap mehetnek. Csalódott, mikor csak annyit mondok neki, hogy nekem nincs ilyen információm.

Daoudék egy hete vannak Idomeniben.

Először közvetlenül a rendőrsorfal elé telepedtek le sátraikkal, de az eső, a sorfal előtt időnként összeverődő tömeg végül hátrálásra késztette őket. Így kötöttek ki a használaton kívüli vasútállomás első vágánya melletti peronon. Most jó helyük van. Ha fúj a szél, az eső így is áztatja a sátraikat. De legalább sár nincs - mondják.

A sártól nehezen haladtak azok is, akik hétfőn Macedónia felé vették az irányt Forrás: Origo

A sár egyébként valóban őrjítő. A kitaposott ösvényeken egy kicsit jobb a helyzet, de annyi az ember, hogy időnként le kell térni az útról. Ha ez megtörténik, azonnal bokáig süllyedek, két lépés után pedig kilós koloncok tapadnak a bakancsomra. A sátrak között aztán már nincsenek ösvények. A felázott talajt földmunkával próbálják lakhatóvá tenni az emberek.

Az embercsempészek is vadásznak

Ásóval kupacokba hordják a földet, köztük pedig vízelvezető csatornákat próbálnak kialakítani. Az elhagyott sátorhelyeken jól látszik, hogy mennyire jó megoldás ez: semennyire. A sátorban lévő emberek súlya alatt a plató szépen lassan szétcsúszik.

Lehet elölről kezdeni az egészet.

Nem csoda, hogy

sokan keresnek kerülőutakat.

Az embercsempészek is tudják ezt, ezért folyamatosan vadásznak. A tábor területén többnyelvű plakátok figyelmeztetik a menekülteket, hogy legyenek óvatosak. Nem sokkal azután, hogy elolvastam az angol szöveget, egy gyalogos testőr felvezetésével közlekedő Audi elől kell félreállnom nekem is, meg a menekülteknek is.

Az embercsempészek meséire plakátok is figyelmeztetik a menekülteket Forrás: Origo

A rendőröknek nincs más feladatuk a határ őrzésén kívül. Csapatszállító buszuktól pár lépésnyire hangosan kiabálva cigarettát árul valaki, rá se hederítenek.

A katasztrófahelyzetben az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet dolgozik a leghatékonyabban. Nemcsak egészségügyi ellátást biztosítanak a macedón határ előtt rekedt menekülteknek, de például esővédő nejlonokat is osztogatnak. Ezeket aztán a sátrakra lehet teríteni. A kezdeményezés népszerű: hatalmas sorban állnak az emberek az osztóhely előtt.

Nagy sor állt a nejlonokért Forrás: Origo

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nagy méretű sátrakat állított fel a helyszínen, hogy azokba költözzenek be az emberek. A menekültek viszont a végsőkig ragaszkodnak ahhoz a kevéshez, ami még maradt nekik.

A sátruk ilyen.

Vannak, akik viszont nyernek egy éjszakát, és ágyban alhatnak. Ahogy leszáll az este Idomenire, egyre több görög önkéntes érkezik autóval, hogy családokat, gyerekeket vigyenek magukkal éjszakára. Főleg idősebbek érkeznek: festett hajú nők, őszes urak. Azt mondják, katasztrófa, ami ezekkel az emberekkel történik. A gyerekek életveszélyben vannak.

- mondja egy asszony.

Az autóval érkező segítők egyébként annyian vannak, hogy az átkelő felé vezető útra ki kell állítani egy forgalomirányító rendőrt is. Estére a hideg is egyre csípősebb lesz. A sátrak között sokan gyújtanak tüzet.

Máshol is baj van

Bár az Idomeni mellett, közvetlenül a határnál található tábor a legnagyobb és a legismertebb a görög–macedón határon, más falvak mellett is sátoroznak menekültek. Nea Kavala 22 kilométerre délre található Idomenitől, itt az UNHCR épített egyensátrakból tábort. Evzoni mellett viszont spontán módon, egy benzinkút betonján jelentek meg a sátrak.

Az Idomeni környékén található falvakban is megjelentek a menekülttáborok Forrás: Origo

Ez utóbbi helyen ottjártunkkor orvosi sátrat, étkezőhelyet még nem láttunk. Gyerekek itt is sokan voltak, velük egy fiatal önkéntes próbált meg foglalkozni.

A válság csak nagyobb lesz

Ahogy javul az idő, még több menekült érkezik Görögországba. Athénban és az Égei- tenger szigetein már korábban is érezhető volt a zsúfoltság. Leszboszra például naponta átlagosan 1500 menekült érkezik csónakokon. Az uniós hotspotokban mindenkit regisztrálnak ugyan, de a szigetet elhagyó kompokra már csak az vehet jegyet, aki arra jogosító papírt kap, ők pedig egyre kevesebben vannak. Ma már a szírek között is válogatnak a hatóságok, csak azok kapnak dokumentumokat, akik háborús ostrom alatt álló városból, például Aleppóból érkeztek.

A görög hatóságok így próbálják megelőzni, hogy

a mostaninál is többen torlódjanak fel Macedónia határán.

Csütörtökön újra összeülnek az Európai Unió tagállamainak vezetői a török kormány képviselőivel, hogy a március 7-én befejeződött menekültügyi tárgyalásokat folytassák. A 10 nappal ezelőtti csúcstalálkozó zárónyilatkozatában még az szerepel, hogy Törökország visszafogadja azokat a Görögországban tartózkodó menekülteket, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Kérdés, hogy az Idomeniben ragadt menekültek addigra elfáradnak-e annyira, hogy akár maguktól is visszamennek Törökországba.