Szíriába toboroztak albánokat, elítélték őket

Vágólapra másolva!
Terrorizmusra való felbujtás és verbuválás vádjával héttől tizennyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélt szerdán a tiranai bíróság kilenc férfit. Ők Szíriába küldtek harcosokat a balkáni országból. 
Vágólapra másolva!

Hetvennél is több embert "közvetítettek" Szíriába Albániából azok a helyi férfiak, akiket egy tiranai bíróság terrorizmusra való felbujtás miatt ítélt el szerdán. A kilenc férfi harcosokat toborzott a polgárháborús országba,

a felkelők csapataiba.

A vádlottakat, köztük három muzulmán papot, abban találták bűnösnek, hogy terrorista cselekményekhez toboroztak és kiképeztek embereket, gyűlöletet szítottak. Jórészt a fővárosban, Tiranában működő, de a helyi muzulmán közösség által el nem ismert imaházakban vettek rá embereket arra, hogy Szíriába menjenek harcolni.

Az elítéltek hozzátartozói közölték, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Albánia 3,2 millió lakosának mintegy kétharmada muzulmán vallású. Vallási vezetőik arra kérték a hívőket, hogy ne csatlakozzanak a Szíriában és Irakban harcoló fegyveres csoportokhoz, ennek ellenére feltehetően albánok sokasága bekapcsolódott az ottani harcokba.