Nizzában is betiltották a muszlim fürdőruhát

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
Már Nizza városában sem lehet burkiniben strandolni – a polgármester azzal indokolja a tiltást: a teljes testet eltakaró viselet nem egyeztethető össze a francia társadalom által elfogadott társadalmi érintkezési normákkal. A héten Manuel Valls miniszterelnök támogatásáról biztosította a tiltás mellett döntő polgármestereket.
Vágólapra másolva!

Már 11 tengerparti város követte Cannes példáját, és tiltotta be a sok muszlim nő által strandoláshoz viselt, teljes testet eltakaró öltözetet, a burkinit – írja az Ouest-France francia lap. A legutóbb ilyen döntést hozó Nizza polgármestere Manuel Valls miniszterelnöknek írt levelében úgy indokolta az intézkedést:

Burkiniben fürdő nő egy tunéziai strandon Forrás: AFP/Fethi Belaid

Manuel Valls kormányfő először szerdán beszélt az országban élénk vitát kiváltó intézkedésekről. Szerinte a burkini viselése nem egyeztethető össze a francia köztársaság értékeivel, és "provokációval szembesülve a nemzetnek meg kell védenie magát".

A hétvégén már az első bírságokat is kiszabták a ruhadarab viseléséért,

Cannes-ban négy nő kapott fejenként 38 eurós büntetést, hat, szintén burkiniben strandoló nő pedig ezt látva távozott a strandról.

Szintén a hétvégén Korzikán konfliktushoz is vezetett a ruhadarab. Észak-afrikai migránsok fejszével támadtak rá azokra, akik a társaságukban burkiniben strandoló nőkről készítettek fényképeket. A támadás miatt öten kerültek kórházba.