Csapást mértek az Iszlám Államra

Vágólapra másolva!
Nehéztüzérség és két harci repülőgép segítette kormányerőket, hogy elbánjanak a dzsihadistákkal a líbiai Szirt városában.
Vágólapra másolva!

A líbiai egységkormány erői még egy lépéssel közelebb kerültek vasárnap az Iszlám Állam által tavaly elfoglalt Szirt felszabadításához. A városban sikerült elfoglalniuk a dzsihadista szervezet parancsnokságának központját és a város egyetemét is. Az EFE spanyol hírügynökség

úgy tudja, teljesen megtisztították Szirtet a dzsihadistáktól.

Egy parancsnok az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a kormányerők a hármas számú lakónegyedben nyomulnak előre és kutatják fel a maradék dzsihadistákat. Azt is tudni, hogy a harcokban nehéztüzérségi támadások és két harci repülőgép segítségével bántak el a város egyes, kettes és hármas számú negyedében rejtőzködő Iszlám Állam-harcosokkal.

Azt mondta a parancsnok, hogy

a város bevétele gyakorlatilag befejeződött

a rádió székhelyének szombati elfoglalásával. Az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint azonban néhány kerület még továbbra is a dzsihadisták kezében van.

Szirtet, a 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosát már három hónapja próbálják visszafoglalni az Iszlám Államtól, de a harcok az utolsó két hétben gyorsultak fel igazán, miután az egységkormány kérésére az Egyesült Államok légi ereje is beszállt a harcokba.

Az összecsapásokban eddig

több mint 300 kormánypárti harcos halt meg, és legalább 1800-an sebesültek meg.

Líbia mély káoszba süllyedt Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után. A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére harc kezdődött a rivális milíciák között, ekkor vetette meg a lábát az Iszlám Állam az országban, de pozíciókat szereztek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok is. Az Iszlám Állam fegyveresei ezt a zűrzavart kihasználva tavaly megszállták Szirtet, amely e szervezet legfőbb erődítménye lett az országban.