Kerry: Lavrov mintha egy párhuzamos univerzumból beszélne

ORIGINAL Horizontal
John Kerry és Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló ülése főleg az ENSZ segélykonvoját ért Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szíriai kormánycsapatokra mért deir-ez-zóri légicsapások körül forgott. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok égbekiáltóan megsértette a tűzszünetet, az amerikai külügyminiszter azt mondta, csak baleset volt, és kollégáját hallgatva néha párhuzamos univerzumba érzi magát.
Vágólapra másolva!

Van még kiút a szíriai mészárlásból - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzetet tárgyaló ülésén. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megmentsék a hétfő este összeomlott, orosz-amerikai megegyezésen nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünetet, a kulcsfontosságú területek közelében minden repülőgépnek a földön kell maradnia. Hozzátette: a szíriai légierő gépeinek meg kell tiltani azt, hogy az ellenzék által ellenőrzött területek felett átrepüljenek.

Kerry emellett felszólított minden érintett országot arra, hogy hagyjanak fel a tűzszünetet meghiúsítani próbáló harcoló felek támogatásával.

Mindenkinek egyszerre kell letenni a fegyvert

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólalásában azt mondta, jelenleg nem lehetséges az, hogy egyoldalúan felfüggesszék a harcokat Szíriában. Kifejtette: a szeptember 9-én létrejött tűzszüneti megállapodás csak akkor működhet, ha a konfliktusban érintett összes oldal azonos időben, és párhuzamosan teszi meg a fegyvernyugváshoz szükséges lépéseket.

- mondta.

Lavrov terroristaregisztert akar

Lavrov sürgette egy, a szíriai terrorista csoportok nevét tartalmazó lista összeállítását. Közölte: Oroszország kész közzétenni az ENSZ-ben az orosz-amerikai tűzszüneti megállapodást, amely

elsődleges célként jelöli meg a mérsékelt ellenzéki erők különválasztását az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sam (korábban an-Nuszra Front) terrorszervezetektől.

A BT ülése az ENSZ segélykonvoját ért - értesülések szerint harci repülők általi - hétfő esti, Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szombaton szíriai kormánycsapatokra mért deir-ez-zóri légicsapások körül forgott.

Kerry szerint baleset volt a szír erők elleni támadás

Lavrov kijelentette, hogy a Deir-ez-Zór város melletti légicsapások a tűzszünet égbekiáltó megsértését jelentették. Kerry azonban a történteket "szörnyű balesetnek" nevezte.

Az orosz külügyminiszter kitért az amerikai kollégájával kidolgozott tűzszüneti megállapodásra, és hangsúlyozta, hogy az egyezmény kikötötte: biztosítani kell a humanitárius segélyszállítmányok biztonságát az Aleppó városban vezető Castello úton. Mint mondta, ennek megfelelően a szíriai hadsereg megkezdte csapatai kivonását az út közeléből.

Az ellenzéki erők azonban nem vonták ki csapataikat, mi több, tüzet nyitottak a szíriai hadseregre.

Kerry: Lavrov párhuzamos univerzumból beszél

Az orosz külügyi tárca vezetője a BT ülésén Moszkva álláspontját ismételte meg, miszerint az ENSZ-konvojt ért támadás helyszínének körzetében az an-Nuszra Front hajtott végre támadást. Ezzel összefüggésben alapos kivizsgálást sürgetett.

John Kerry a konvoj elleni támadással kapcsolatban kijelentette: a történtek megkérdőjelezik, hogy Oroszország és a damaszkuzsi rezsim egyáltalán képes teljesíteni a tűzszünetben vállalt kötelezettségeit. Hozzátette:

néha, amikor Lavrovot hallgatja, olyan, mintha egy "párhuzamos univerzumban" találná magát.

"Állítólag ugyanazok a céljaink. Ezt már nemegyszer hallottam" - jegyezte meg.