Elmenekült Moszulból az Iszlám Állam vezetője

Moszul Irak
Házer, 2016. október 17. Iraki kurd harcosok, azaz pesmergák konvoja halad az észak-iraki Moszultól mintegy 30 kilométerre, keletre fekvő Házer felé 2016. október 17-én hajnalban, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet iraki fellegvárának tartott Moszul felszabadítására irányuló hadművelet kezdetén. Az Egyesült Államok vezette nemzeközi koalíció légi támogatásával indított katonai beavatkozásban a török sajtó szerint a pesmergákon kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is, mintegy nyolcvanazer fős létszámban. (MTI/AP/Bram Janssen)
Vágólapra másolva!
Fellázadtak az iszlamista rendőri vezetők az Iszlám Állam vezetője ellen: Abu Bakr al-Bagdadi Moszulból Rakkába menekült a hírek szerint. A lázadást néhány óra alatt leverték. Eközben az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet keretében áttörték az Iszlám Állam első védelmi vonalát.
Vágólapra másolva!

Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette az asz-Szumaríja pánarab televízió.

Letörték a felkelést

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták. Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

Iraki kurd harcosok konvoja Moszul közelében, a város felszabadítására irányuló hadművelet kezdetén Forrás: MTI/AP/Bram Janssen

Az al-Bagdadihoz hű elit alakulatok néhány órás összecsapásokat követően leverték a puccskísérletet a városban, megölve a felkelés élén álló moszuli Abu Uszmánt és néhány követőjét.

Ezzel a dzsihadisták helyreállították ellenőrzésüket Moszul felett, majd Uszmán több tucat munkatársát végezték ki a városban.

A helyi források szerint a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt. Az iszlamista rendőrség állítólag azt hirdeti, hogy Al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: "Al-Bagdadi moszuli uralma véget ért".

Előrenyomultak Moszulban

Sajtóértesülések szerint korábban a dzsihadisták katonai parancsnokait szállító gépkocsikonvojt, amellyel al-Bagdadi is utazott, a Washington vezette szövetség harci repülőgépei vették tűz alá:

többen meghaltak, köztük Abu Músza al-Magribi, az Iszlám Állam vezetőjének közeli bajtársa is.

Haider al-Abádi iraki kormányfő az iraki fegyveres erők vezetőinek jelenlétében bejelenti az Iszlám Állam uralta észak-iraki Moszul város felszabadítását célzó hadművelet kezdetét Bagdadban Forrás: MTI/AP/Iraki kormányfői hivata/

Mint arról az Origo is beszámolt, az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet hétfő hajnali kezdete óta a kurd fegyveresek visszafoglaltak hét falut a dzsihadistáktól, a város keleti részében pedig a támadók megsemmisítették az Iszlám Állam terrorszervezet első védelmi állásait.

Hétfői jelentések szerint kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védi iraki bástyáját, Moszult az Iszlám Állam a kormányerők ostromától.

A szélsőségesek az iraki Ninive tartomány székhelyétől keletre, al-Hamdaníja nevű külvárosnál folyamodtak ehhez a taktikához, hogy lelassítsák a szárazföldi offenzívát és zavarják a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásait.