Obama is gratulált Trumpnak

Horizontal US President Barack Obama speaks during the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center in Philadelphia, Pennsylvania, July 27, 2016. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök is gratulált szerdán utódjának, a republikánus Donald Trumpnak az előző nap tartott elnökválasztáson elért győzelméhez – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással. A republikánus jelölt helyi idő szerint szerda hajnalban jelentette be, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, az Obama által támogatott Hillary Clinton telefonon gratulált neki.

Barack Obama is gratulált Trumpnak Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Obama a választás éjszakáján megjelent videoüzenetében azt mondta: bármi történjék is, a nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa. „Láttunk új dolgokat most, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőlük” – vélekedett az amerikai elnök, aki egyúttal egységre szólított fel.

„Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható” – hangoztatta.