Michael Flynn lehet Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

GettyImageRank2 Republican Democrate Presidential Politicts Colorado 2016 POLITICS ELECTION GRAND JUNCTION, CO - OCTOBER 18: Republican presidential candidate Donald Trump (L) jokes with retired Gen. Michael Flynn as they speak at a rally at Grand Junctio
Donald Trump és Michael Flynn
Vágólapra másolva!
Donald Trump megválasztott amerikai elnök állítólag Michael Flynn visszavonult altábornagyot kérte fel nemzetbiztonsági tanácsadójának.
Vágólapra másolva!

Az információ csütörtökön helyi idő szerint későn este szivárgott ki a politikai átmenetet bonyolító Trump-csapat egyik tagjától, aki azonban nevének elhallgatását kérte, mert nem volt felhatalmazása az információ közzétételére. Ha az információ valósnak bizonyul, azt is jelenti, hogy a megválasztott elnök elkezdte összeállítani a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, szűk körű munkatársi gárdáját.

Donald Trump és Michael Flynn Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Flynn altábornagy korábban a katonai hírszerzés vezetője volt, és úgynevezett "keményvonalas" politikusként tartják számon. A kampányban végig ő volt Trump tanácsadója nemzetbiztonsági kérdésekben, s ebben a minőségben a Fehér Házban közvetlen munkatársa lenne az elnöknek. Esetleges felkérése elemzők szerint azt jelzi, hogy

Donald Trump agresszív háborút kíván folytatni a terrorizmus ellen.

Az 58 éves Flynn korábban nem egyszer hangsúlyozta, hogy "az iszlám politikai ideológia", és "az Egyesült Államok alapító atyái nem akarták, hogy az országnak bármi köze is legyen hozzá".

Pikáns, hogy demokrata

Az altábornagy, noha regisztrált demokrata párti, erőteljesen bírálta a jelenlegi amerikai vezetés, Barack Obama kormányzatának külpolitikáját, ezen belül is elsősorban a biztonságpolitikáját és a terrorizmus elleni fellépését.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: Michael Flynn azt tartja fontosnak, hogy Washington Moszkvával összefogva vívja meg a harcot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más, az iszlám nevében fellépő terrorcsoportokkal. Az altábornagy tavaly Moszkvában járt.