28 halottja van az ankarai robbantásnak

robbantás törökország
Firefighters try to extinguish flames following an explosion after an attack targeted a convoy of military service vehicles in Ankara on February 17, 2016. At least five people were killed and 10 people were wounded in a car bombing in the Turkish capital Ankara on February 17, the city's governor said. The attack targeted a convoy of military service vehicles, Ankara governor Mehmet Kiliclar said, quoted by the CNN-Turk and NTV channels. / AFP / STRINGER
Vágólapra másolva!
Huszonnyolcan meghaltak szerdán Törökország fővárosában, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant öt katonai busz mellett. A török vezérkar szerint terrortámadás történt, a kurdokra gyanakodnak. Erdogan államfő bosszút ígért. Csütörtökre virradóan a török légierő már bombázta a kurdok állásait Észak-Irakban.
Vágólapra másolva!

Egy autóba rejtett pokolgép robbant öt katonai busz mellett Ankarában, Törökország fővárosában. A támadásban 28-an meghaltak, és 61-en megsebesültek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar áldozata vagy sérültje a merényletnek.

A robbanás utáni helyzetet egy járókelő videóra vette.

A kurdokra gyanakodnak

A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt.

A merénylők öt, katonákat szállító buszt vettek célba,

amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A járművek közül kettő súlyosan megrongálódott.

Egy autóba rejtett pokolgép robbant Forrás: AFP/Stringer

Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet áll a terrortámadás mögött.

Más biztonsági források, a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek.

Az elkövetőkről egyelőre nincs megerősített információ.

A The Guardian arról ír török forrásokra hivatkozva, hogy

egy második gyanús csomagot is találtak

a belügyminisztérium előtt, amit a hatóságok megsemmisítettek.

A Reutersnek egy szemtanú azt mondta, hogy hatalmas robbanást halott, látta, ahogy füst száll fel, és még egy háztömbről is érezte az erős szagot.

Eltökéltebb harc

Recep Tayyip Erdogan szerint bárhol, bármilyen szükséges erőt bevetnek, hogy bosszút álljanak a legkevesebb 28 halálos áldozattal járó robbantásért - írta a BBC. Csütörtök virradóra meg is mutatta, hogy nem a levegőbe beszél: a török légierő bombázta a kurdok észak-iraki állásait.

Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy

a támadás terroristák merénylete volt.

A merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba Forrás: AFP/Erol Ucem

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről.

Recep Tayyip Erdogan elnök is elnapolta csütörtökre betervezett azerbajdzsáni látogatását. Az Anadolu török hírügynökség azt írta, hogy a támadást követően az elnök összehívott egy biztonsági ülést, amelyen a miniszterelnök, a belügyminiszter, a vezérkari főnök és a török hírszerzés vezetője vett részt.

Távolabb is lehetett hallani

A robbanás Ankara Cankaya nevű kormányzati negyedében történt.

Alig pár száz méterre a detonációtól katonai parancsnokságok vannak,

de a közelben van a parlament épülete és a miniszterelnök irodája is.

A kormányzati negyed közelében volt a detonáció Forrás: AFP/Stringer

A robbanás helyszínéről vastag füstoszlop szállt fel, ezt a város több pontjáról is lehet látni. A Hürriyet című török lap azt írja, hogy a robbanás hangját a város távolabbi részein is lehetett hallani.

Januárban Isztambulban robbantottak

Január 12-én Isztambul Sultanahmet kerületében követtek el merényletet. A robbantásnak akkor tíz halálos áldozata volt, és tizenöten megsérültek. A sebesültek között volt kilenc német, egy norvég és két perui turista.

A januári merényletet egy 28 éves szír állampolgár követte el, akiről később kiderült, hogy az Iszlám Állam képzett harcosa volt.

Feltehetőleg

a szír származású Salih Necar hajtotta végre

a szerdai ankarai öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal - írta a Sabah című legfőbb kormánypárti török napilap csütörtökön. A Sabah továbbá tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltötte meg. A Hürriyet című legjelentősebb ellenzéki napilap arról számolt be, hogy

az áldozatok között többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Egy másik ellenzéki napilap, a Milliyet azt közölte, hogy Necar

a merénylethez valószínűleg 150 kilogramm robbanószert használt,

amely 50 centiméter átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.