Tűzszünetre is készek a szír felkelők

Night flights of the Russian aviation group in Syria from Hmeymim airbase
orosz repülőgép
Szíria
Vágólapra másolva!
Ha Oroszország leállítja a bombázásokat, az ellenzéki erők is készek a tűzszünetre. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője szerint a terorristákat továbbra is támadják majd. Az Iszlám Államot az ellenzék is kihagyná a tűzszünetből, de egy másik terrorszervezettel már nem ilyen szigorúak.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy átmeneti időre fegyvernyugvást rendelnek el harcosaik között a szíriai polgárháborúban részt vevő nagyobb felkelőcsoportok, ha teljesülnek feltételeik - írta szombaton a Reuters hírügynökség. Az egyik feltétel, hogy a kormánycsapatok állítsák le a városok ostromát. Azt is követelik, hogy a segélyszállítmányok szabadon mozoghassanak az országban. Harmadik követelésük pedig az, hogy

Oroszország is állítsa le a bombázásokat az országban.

Oroszország egyelőre nem tűnik hajlandónak arra, hogy leállítsa a légicsapásokat. "Ragaszkodunk ahhoz a következetes politikánkhoz, hogy segítséget nyújtunk Szíria fegyveres erejének a terroristákkal vívott harcban" - idézte Dmitrij Peszkovot, Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjét a Reuters.

Orosz repülőgépek éjszakai bombázásra szállnak fel Szíriában Forrás:Ministry of Defence of the Russian Federation

A szíriai ellenzéki csoportoknak maguk között is meg kellett állapodniuk abban, milyen feltételekkel hajlandóak a tűzszünetre. Egyelőre két-három hétig tartó fegyvernyugvásban állapodtak meg. A tűzszünetet a két-három hét letelte után akár meg is lehetne újítani.

A fegyvernyugvás nem volna érvényes a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetre, az ellenzéki csoportok nem is számolnak ezzel a csoporttal. A felkelők viszont azt is szeretnék elérni, hogy a tűzszünet alatt

az an-Nuszra Front fegyvereseit se érje támadás.

Az an-Nuszra front az al-Kaidához köthető csoportosulás, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is terrorszervezetként tartja nyilván. A szervezet harcosai viszont több tartományban is együttműködnek azokkal a lázadókkal, akiket az Amerikai Egyesült Államok partnerének tekint a szíriai konfliktusban.

"Óvatosan kell kezelni az an-Nuszra Front ügyét, mert könnyen a felkelők közötti polgárháború alakulhat ki Idlib tartományban" - mondta a hírügynökségnek egy névtelen forrás, akinek vannak információi a genfi béketárgyalásokról.

Az an-Nuszra front harcosai Forrás: AFP/Karam Al-Masri

Budapesten egy menekült nemrég az Origónak személyesen is beszámolt arról, hogy az an-Nuszra Front emberei időnként közös akciókat hajtanak végre a nyugatbarátnak tartott lázadókkal. A Mohamed nevű férfi azt állítja, hogy neki is azért kellett elmenekülnie Szíriából, mert

ellenezte a nem iszlamista felkelők együttműködését a dzsihadistákkal.

Oroszország tavaly szeptemberben kezdett légi hadjáratot Szíriában. Vlagyimir Putyin elnököt Bassár el-Aszad szíriai elnök kérte hivatalosan, hogy segítse a kormánycsapatokat a terrorizmus elleni harcban. Az orosz támogatás a szíriai hadsereg javára fordította a háború állását. A nyugati hatalmak a bombázások első pillanatától azzal vádolták Oroszországot, hogy nem az Iszlám Állam terroristáit, hanem a nyugatbarát lázadókat támadja.