Hivatalosan lezárult a balkáni menekültútvonal

Sentilj, 2015. október 29. Ausztriába igyekvő illegális bevándorlók leszállnak egy vonatról a szlovéniai Sentiljben február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Horvátország Szlovéniához és Szerbiához hasonlóan kedd éjfél óta csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be saját területére a menekülteket. Az ország kormánya „felkészült minden eshetőségre”.
Vágólapra másolva!

Éjfél óta Horvátországba is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal lehet belépni. Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, bár csatlakozása folyamatban van.

Horvátország mellett Szlovénia és Szerbia is lezárta a határait

a papírokkal nem rendelkező menekültek előtt.

A balkáni határzárak hullámát Szlovénia indította el. A schengeni övezethez tartozó ország kedd este jelentette be, hogy ismét szigorít a menekültek beengedésének szabályain. Szlovéniába is csak azokat a migránsokat engedik be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek. A szlovén hatóságok Szerbiát tájékoztatták a lépésről. Erre Szerbia jelentette be, hogy ugyanígy tesz majd.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt két napban

egyetlen migráns sem érkezett az országba.

A bródi (Slavonski Brod) tranzitállomáson jelenleg 380, Közel-Keletről érkezett migráns tartózkodik, őket a szlovén hatóságok toloncolták vissza Horvátországba. Szlovénia eddig 662 illegális bevándorlót küldött vissza Horvátországba, Zágráb közülük 342-t toloncolt vissza Szerbiába.

Menekültek Sentiljben, Horvátországban Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta közel 660 ezer menekült lépte át a szerb–horvát határt. Közülük március 4-éig hivatalosan 39-en kértek menedékjogot Horvátországban.

A hatóságok eddig még egyet sem hagytak jóvá.

Kedd hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba. Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 emberrel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai képviselete szerint ugyanakkor Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ezekben az országokban rekedhetnek az új tiltások miatt.

Szlovénia nemcsak azokat az embereket engedi át a határon, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, hanem azokat is, akik humanitárius okokból menekülnek az országba. Belgrád nem csak a Macedóniával közös határát zárta le, hanem a Bulgáriával közös szakaszt is.

Macedónia napok óta zárva tartja a Görögországgal közös határszakaszt. A görög oldalon az idomeni menekülttábor környékén több mint 15 ezer ember várja nagyon rossz körülmények között, hogy továbbhaladhasson.