Terrortámadás: volt, aki halottak alatt vészelte át a mészárlást

orlando lövöldözés
ORLANDO, FL - JUNE 12: Orlando police officers seen outside of Pulse nightclub after a fatal shooting and hostage situation on June 12, 2016 in Orlando, Florida. The suspect was shot and killed by police after 20 people died and 42 were injured. Gerardo Mora/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Súlyos személyiségzavara volt korábbi felesége szerint Omar Mateennek, aki szombat éjszaka ötven embert megölt, és legalább ugyanennyit megsebesített egy floridai melegbárban Amerika történetének legtöbb áldozatot követelő lövöldözésében. Egyre több beszámoló érkezik a túlélőktől is: volt olyan, aki holttestek alá bújva menekült meg, az áldozatok azonosítása még napokig eltarthat. Donald Trump szerint az ország gyenge vezetése a tragédia oka, Hillary Clinton viszont úgy gondolja, ellenfele politikai haszonszerzésre használja az esetet. 
Vágólapra másolva!

Továbbra sem lehet biztosat tudni arról, hogy milyen kapcsolatban állt az Iszlám Állammal az eddig 50 halálos áldozattal járó orlandói támadás elkövetője azok után, hogy a terrorszervezethez kötődő hírügynökség vasárnap azt közölte: az ő egyik fegyveresük követte el a támadást.

Rendőrök és tűzoltók a Pulse Orlando melegbár közelében a támadás után Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

A CNN Iszlám Állammal foglalkozó szakértője szerint ugyanis a mostani üzenet nyelvezete eltér a korábbi közleményekben megszokottól. Többek között például a „meleg” kifejezés arab megfelelőjét használják, ami a szakértő szerint eddig nem volt jellemző. Ez is azt az információt támaszthatja alá, hogy az elkövető, a 29 éves, afgán származású, de már New Yorkban született

Omar Mateen nem állt közvetlen kapcsolatban a szervezettel,

csak a támadás előtt fogadott esküt az amerikai segélyhívószámot tárcsázva Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.

Az viszont biztos, hogy Omar Mateen

szimpatizált a radikális dzsihádisták nézeteivel,

sőt, korábban azzal kérkedett munkatársai előtt, hogy terrorista barátai vannak. A melegeket pedig gyűlölte.

A New York Times iszlám szélsőségekkel foglalkozó újságírója ezzel kapcsolatban azt írta: a terrorszervezet számára valójában mindegy, hogy egy mostanihoz hasonló esetben az elkövető közvetlen kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, vagy csak szimpatizál velük. Számukra

a lényeg a félelemkeltés,

azt pedig akár még jobban is szolgálja, ha olyanok részéről is lehet számítani támadásokra, akik nem állnak kapcsolatban szélsőségesekkel. Az Iszlám Állam szóvivője, Abu Muhammad al-Adnani kifejezetten biztatta követőiket ilyen támadások elkövetésére a múlt hónapban:

Bipoláris személyiségzavara lehetett

A hatóságok által az épület megrohamozása során meggyilkolt Mateenról már eddig is lehetett tudni, hogy 2007 óta egy biztonsági cégnél dolgozott, első felesége pedig négy hónap után vált el tőle, mert a férfi egy idő után nagyon erőszakosan viselkedett vele, sokszor megverte. A nő szerint

a férfi bipoláris személyiségzavarban szenvedhetett,

de hivatalosan nem diagnosztizálták. Arról is beszélt, hogy Mateennak szteroidokkal is volt dolga.

Az első feleség és a terrorista apja azt állítja: a férfi vallásos volt, de nem hiszik, hogy a mészárlásban ennek volt szerepe. Munkatársai ugyanakkor az NBC szerint rasszistának írták le, és azt mondták, gyakran ijesztően viselkedett, főleg, ha felidegesítette magát valamin. A legkönnyebben pedig a nőkkel, a különféle etnikumokkal és a vallással kapcsolatos kérdések idegesítették fel.

Rendőrök és tűzoltók vasárnap, a támadás másnapján Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Újabb információk szerint Mateen újraházasodott, második feleségével, Noor Salmannal élt egy Fort Pierce-i lakásban. A CNN forrása arról számolt be: a nő anyja az eset után sírva azt kérdezte, hogy „Isten miért csinálja ezt velem”.

Azt hitték, a show része

Túlélők a bár előtt Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Közben a túlélők jóvoltából egyre többet lehet arról tudni, hogy mi történt a tragédia helyszínén, a Pulse nevű melegbárban, ahol a lövöldözés kezdetén körülbelül háromszázan szórakoztak. A beszámolók szerint a sötét és a hangos zene csak növelte a bizonytalanságot, később pedig a pánikot.

– mondta egy túlélő az első lövések utáni pillanatokról.

Volt olyan, aki az egyik mosdóban, holttestek alá bújva vészelte át a lövöldözést, a fellépőknek pedig az öltözőben elbújva sikerült megmenekülniük, amíg a rendőrök hajnali öt körül megrohanták az épületet. Az asztalok alatt elbújó pultos szerint a rendőrök azt kiabálták:

Egy rendőrségi forrás szerint napokba telhet, amíg az összes áldozatott azonosítják. Eddig tizenhét áldozat kiléte ismert, közülük a legidősebb egy ötvenéves férfi, legtöbbjük ennél fiatalabb, a húszas-harmincas éveiben járt.

Trump szerint a politikai korrektség a bűnös

Az amerikai elnökválasztást kevesebb mint öt hónap múlva tartják, így nem meglepő, hogy mindkét véglegesnek tűnő jelölt, Hillary Clinton és Donald Trump is megszólalt a tragédia után. Trump először Twitter-bejegyzésében azt kérdezte, „mikor leszünk végre kemények, okosak és éberek?”, majd később „keménységet és éberséget” sürgetett. Hillary Clinton elítélte a tragédiát, de nem kommentálta.

A kommentárok szerint

a mészárlás Trumpot segítheti.

A milliárdos kampánya az elmúlt időben több kihívással is szembesült, és a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 5-10 százalékos hátrányban van Clintonnal szemben. Az amúgy is iszlámellenességgel és Amerika megvédésének jelszavával kampányoló Trump ezért igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Azt mondta: "A gyenge vezetők miatt mondtam, hogy ez fog történni – és csak rosszabb lesz. Emberéleteket akarok megmenteni, és megelőzni egy következő támadást.

A hírek szerint a republikánusok várható jelöltje ma nagy beszédben vázolja majd a terrorizmussal, bevándorlással és nemzetbiztonsággal kapcsolatos elképzeléseit – az eredeti tervek szerint a beszédben Clintonék botrányaival foglalkozott volna.

A közeljövőben Hillary Clinton is beszélni fog a terrorizmussal kapcsolatos terveiről. Ő valószínűleg a fegyvertartás korlátozásának népszerűsítésére próbálja felhasználni az orlandói esetet, hiszen ez amúgy is fontos üzenete volt a kampányának. Emellett abban is bízhat, hogy a támadás elleni határozott kiállásával további jó pontokat szerezhet a forrásgyűjtésben számára fontos LMBT-közösségben. Clintonék szerint egyébként Trump eddigi reakciói csak „politikai támadások, gyenge közhelyek és öngratulációk” voltak.