Tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Koszovóban

2016.01.10. 07:53

Harmincan megsérültek, 40 embert őrizetbe vettek Pristinában, ahol a kormány épületénél tüntetők összecsaptak a rendőrökkel szombat este. A megmozdulás résztvevői a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodás ellen tiltakoztak, amely a korábbiaknál nagyobb jogokat biztosít a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének.

A tüntetők köveket és gyújtópalackokat dobáltak. A kormány épülete kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült gyorsan megfékezniük a lángokat. A tiltakozók több rendőrségi járművet is felgyújtottak.

A sebesültek között 24 rendőr volt. A hatóságok mintegy 40 embert őrizetbe vettek, köztük két újságírót. Az őrizetbe vettektől késeket, gyújtópalackokat koboztak el.

Eldurvult a tüntetésForrás: AFP/Driton Vitia

Tiltakoznak, míg marad a kormány

A kormány az ellenzéki pártok vezetőit vádolta meg az erőszakos megmozdulás szervezésével. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt közölték, hogy további tiltakozásokat tartanak mindaddig, amíg a kormány le nem mond. 

Vagy ők mennek, vagy a kormányForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Erkin Keci

Szerbia egykori déli tartománya, Koszovó - ahol az albánok vannak többségben - 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el. 

Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, de sok koszovói albán úgy véli, hogy a Szerbiával kötött megállapodás veszélyt jelent nehezen kivívott függetlenségükre. 

A felekre ugyanakkor nagy nyomást nehezedik Brüsszel részéről, amely azt szeretné, hogy jussanak megállapodásra az ellentétek rendezésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK