Szándékos emberölésért emelhetnek vádat az ellen a 47 éves holland veterán ellen, aki egy kurd milícia tagjaként harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában. 

Őrizetbe vettek a holland hatóságok egy korábban leszerelt holland katonát, akit azzal vádolnak, hogy egy kurd milícia tagjaként az Iszlám Állam ellen harcolt, és több fegyveresével végzett.

A holland ügyészség pénteken közölte, a 47 éves férfi a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia soraiban harcolt, amely az egyik legütőképesebb erő az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

A férfit szerdán fogták el a kelet-hollandiai Arnhem városában, majd egy rotterdami vizsgálóbíróság azzal a feltétellel helyezte szabadlábra, hogy visszaadja útlevelét a hatóságoknak, és hetente jelentkezik a rendőrségen. A hatóságok így akarják megakadályozni, hogy a férfi ismét Szíriába utazzon.

A hatóságok elmondása alapján a veterán több bejegyzést is közzétett Facebook-oldalán arról, hogy a YPG oldalán harcol.

Önkényes erőszak

A kurd milíciát az Amnesty International korábban azzal vádolta, hogy tagjai polgári lakosokat űztek el észak-szíriai otthonaikból.
Az Iszlám Állam tagjainak megölése miatt akár szándékos emberölésért is vádat emelhetnek a volt katona ellen, azonban azt is hozzátették, hogy további vizsgálódás szükséges, mielőtt bármiféle eljárást indítanak.

A Telegraaf című holland lap kiemelte, hogy a holland jog szerint az állampolgároknak nincs joguk önkényesen erőszakot alkalmazni, csupán rendkívüli helyzetekben, például önvédelem esetén.

Az ügyészség hozzátette, nagy különbség van a között, hogy valaki önszántából utazik Szíriába, hogy az Iszlám Állam elleni harcokban részt vegyen, és a között, hogy valaki holland katonaként például iraki és kurd erők kiképzésére érkezik Irakba, hiszen ez utóbbit az iraki kormány kérésére teszi.