Húsz éve ellopott milliós drágakő bukkant fel New Yorkban

- Vertical
A handout picture released by Christie's on November 13, 2014 shows the Blue Belle of Asia sapphire. A sapphire known as the Blue Belle of Asia has set a new world record after selling for more than 17 million dollars at a rare jewellery auction in Geneva, Christie's said. The 392.52-carat gem was snapped up by a private collector on the night of November 11 for 16.965 million Swiss Francs ($17.29 million, 13.87 million euros), the highest ever for a sapphire at auction. AFP PHOTO / CHRISTIE'S -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / CHRISTIE'S " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -- / AFP / CHRISTIE'S / -
Vágólapra másolva!
Vélhetően egy két évtizede a milánói Four Seasons szállodából ellopott drágakő, egy páratlan kasmíri zafír bukkant fel New Yorkban. A helyi bíróság elrendelte a több millió dollár értékű ékszer kiadását.
Vágólapra másolva!

Látványos lopás volt: több mint ötvenen tartózkodtak a helyiségben, amikor 1996. november 14-én a Kasmír eddig ismert legnagyobb zafírjával és megannyi gyémánttal díszített Cartier-karperecet ellopták. "Szörnyű volt, sokkolt" - emlékezett vissza Ronny Totah genfi ékszerész, akinek cége, a Horovitz & Totah akkoriban a 65,16 karátos zafírral kirakott ékszert birtokolta, de épp el akarta árverezni.

A biztosító kártalanította a céget, amely ezzel lezártnak tekintette az ügyet - egészen pár héttel ezelőttig, amikor is

egy New York-i aukciósház kínálatában megjelent egy 12 millió dollárra taksált zafír.

Az ékszerkereskedő a leírás és a csillogó két kőről készült fotók láttán nem hitt a szemének. "Ez az, ez az, ismételgettem magamban" - mondta Ronny Totah az AFP francia hírügynökségnek. "Nincs még egy ehhez fogható eredetű, súlyú és formájú kő" - vélekedett a szakember, aki szerint "nagyon-nagyon-nagyon valószínű", hogy a húsz éve ellopott zafír került elő.

A Blue Belle of Asia nevű zafír 17 millió dollárért kelt el 2014-ben, egy genfi árverésen Forrás: AFP/-

Ebben a hitében még az sem ingatja meg, hogy a most megvételre kínált kő kicsit kisebb az ellopottnál.

A tolvajok ugyanis gyakran megcsiszolják a drágaköveket, hogy némileg változtassanak azok súlyán és alakján

- mondta. Ebben az esetben vélhetően úgy munkálták meg a zafírt, hogy az 60 karátosnál kisebb legyen, és ezáltal kisebb feltűnést keltsen.

Donald Palmieri, az ismert amerikai ékszerszakértő egyetért a svájci kereskedővel: ő is rendkívül valószínűnek tartja, hogy a Phillips katalógusában felbukkant kő a Milánóból ellopott zafír. Pályafutása eddigi negyvenöt éve alatt a szóban forgó drágakő kivételével nem látott olyan kék zafírt, amely megközelítette vagy átlépte volna a hatvan karátot.

Ronny Totah jelezte gyanúját az aukciósháznak és értesítette a kő jogos tulajdonosának számító biztosítót is. Amikor azonban az utóbbi jelentkezett a Phillipsnél, a ház eltávolította a kínálatából a követ, és visszaadta állítólagos tulajdonosának. A biztosítótársaság ezek után ügyvédhez fordult, aki kiderítette, hogy a Phillipsnek egy Auction House 43 nevű New York-i cég kínálta fel a zafírt. Az amerikai nagyváros gyémántkereskedő negyedében működő Auction House 43 egy Boris Aronov nevű férfié, akinek több vállalkozása is be van jelentve arra a címre, köztük egy Modern Pawn nevű zálogház.

A bírósági papírokból kiderült, hogy

a zafírt - és vele együtt más ékszereket - egy bizonyos Rafael Koblence hagyta hátra 2011-ben a zálogházban

egy 3,75 millió dolláros hitel biztosítékaként. Koblence, aki a Le Temps című svájci lap értesülései szerint azonos Aronovval, nem tudta visszafizetni az évi 60 százalékos kamatú hitelt, a Modern Pawn ezért úgy döntött, hogy elárverezteti az ékszereket.

A bíróság úgy határozott, hogy a zálogháznak szakvéleményezésre át kell adnia a zafírt. A Modern Pawn január 29-ig fellebbezést nyújthat be a döntés ellen. A 47. utcai zálogház munkatársai nem nyilatkoztak az ügyben.