A Zika-vírus már Kubában van

2016.03.02. 15:20

Egy 28 éves venezuelai orvostanhallgatóban diagnosztizálták elsőként a Zika-vírust Kubában. A nőt kórházba vitték és a kollégiumában élőket is megfigyelés alatt tartják.

Diagnosztizálták az első Zika-fertőzéses esetet Kubában - közölte a szigetország egészségügyi minisztériuma szerdán. A vírust egy venezuelai orvostanhallgató hurcolta be Kubába. A 28 éves nő

február 21-én érkezett Venezuelából Kubába, egy nappal később pedig már kiütései lettek és belázasodott.

Ki kell várni a lappangási időtForrás: AFP/Johan Ordonez

A megbetegedett nőt kórházba vitték, karanténban figyelik meg. Kubai médiaforrások szerint a nő férje és sógora is Zika-lázban szenved, ők fertőzhették meg a kórt behurcoló nőt még a hazájában.

Négymillió betegre számítanak

Az orvostanhallgató kollégiumában élőket is megfigyelés alatt tartják a járványügyi hatóságok, egyelőre másnál nem diagnosztizálták a vírus jelenlétét.A gyanú szerint a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, de ezt egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel a fejét az őslakosok körében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK