Tucatnyi foglyot telepítenek át a guantánamói börtöntáborból

2016.03.31. 06:55

Legalább két országba telepítenek át foglyokat a guantánamói börtöntáborból, az első csoportot még a napokban útnak indítják. 

A tervek szerint tucatnyi foglyot telepít át a Pentagon a guantánamói börtöntáborból legalább két országba, amelyek beleegyeztek az érintett személyek fogadásába - mondta egy amerikai tisztségviselő.

Obama még hivatali ideje eljárta előtt bezáratná a tábortForrás: AFP/Mladen Antonov

Az amerikai védelmi minisztérium intézkedése annak jele, hogy Barack Obama amerikai elnök még megbízatásának decemberi lejárta előtt igyekszik bezáratni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott intézményt.

37 embert már átvilágítottak

A név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, az első csoportot a következő néhány napban szállítják el Guantánamóról,  a további transzferek az elkövetkező hetekben várhatóak. Az érintett foglyok egyike a jemeni állampolgárságú Tarik Ba Oda, aki 2007 óta éhségsztrájkol, és mára egykori testsúlyának több mint felét elveszítette.

Az első csoportot a napokban fogják elszállítani GuantánamórólForrás: AFP/Mladen Antonov

A Pentagon korábbi tájékoztatása szerint 37 személyt már átvilágítottak,  és készen állnak arra, hogy visszaküldjék őket a hazájukba vagy más országokba.

Republikánus bírálatok

A Kuba délkeleti részén fekvő amerikai haditengerészeti támaszponton található börtöntáborban jelenleg 91 embert tartanak fogva,  legtöbbjüket terrorizmus gyanúja miatt bírósági eljárás és vádemelés nélkül.

Barack Obama amerikai elnök 2008-as választási kampányában tett ígéretet az intézmény felszámolására, és februárban ismertette a börtöntábor bezárására vonatkozó tervét. Eszerint a legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézményekben őrzik majd tovább.

Az elképzelést hevesen bírálták a republikánusok, és néhány demokrata képviselő is felszólalt ellene.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK